Peperpot 1891
Peperpot 1891 Foto: IJsselacademie

Martin van der Linde verzorgt online-lezing over Overijssels slavernijverleden

Algemeen

ZWOLLE – Publiekshistoricus Martin van der Linde van de IJsselacademie verzorgt op woensdag 16 juni een online-lezing met als thema ‘Sporen van slavernijverleden in Overijssel’.

Stichting Comité 30 juni/1 juli is opgericht om in Zwolle en omgeving een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording omtrent het Nederlandse trans-Atlantische slavernij- en koloniale verleden. De Stichting werkt hieraan mee door het samenbrengen van denkers, wetenschappers, cultuurmakers en geïnteresseerde burgers in alle leeftijdsgroepen.

Onbesproken

Daartoe heeft de stichting Van der Linde gevraagd om deze in Overijssel grotendeels verborgen en onbesproken geschiedenis via een online lezing bij het grote publiek bekend te maken. De IJsselacademie is het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel. Voor veel Overijsselaars lijkt de geschiedenis van kolonialisme en slavernij vaak een ver-van-mijn-bed-show. In de provinciale geschiedschrijving is er nog nooit serieus aandacht besteed aan dit onderwerp. Toch zijn er volgens de IJsselacademie wel degelijk een heel aantal connecties met het slavernijverleden in onze provincie.

Inventarisatie

Een eerste inventarisatie in de archieven leverde volgens haar diverse aanwijzingen op. De IJsselacademie doet de komende jaren verder onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Overijssel om te laten zien dat deze geschiedenis zich niet alleen overzee of in het westen van ons land afspeelde maar ook deel uitmaakt van het Overijsselse verleden. In de lezing geeft Van der Linde een nadere toelichting op het onderzoek.

De Zoom Meeting is van 20.00 tot 21.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan per e-mail ketikotizwolle@gmail.com. KetiKotiZwolle volgen via Facebook en Instagram kan ook.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30