Afbeelding
Foto: Aliëtte de Vries

Zwolse Theaters en Poppodium Hedon: van tissues naar tickets

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - Het is zover. Na ruim een jaar van annuleren, soms tot vier keer toe omboeken, bedenken hoe je je poppodium en theater in hemelsnaam draaiende houdt, gaan Hedon en Zwolse Theaters weer beperkt open. Hoe doen ze dat? Hoe gaat seizoen 2021/2022 eruitzien? Lukt het om weer vertrouwen te hebben? En gaan de bezoekers terugkomen: oftewel van tissues naar tickets. André van der Meulen, PR/marketing coördinator van Hedon, en Joy Kreiken, programmeur van Zwolse Theaters, vertellen hoe de zaken ervoor staan.

“In mei begonnen we voor het eerst weer berichten te krijgen van boekingskantoren met plannen. Met veel Nederlandse acts, want een internationale tournee opzetten is in de huidige omstandigheden nog erg ingewikkeld. Maar er worden weer plannen gemaakt. De komende maanden zijn er concerten met een beperkt bezoekersaantal maar dat wordt hopelijk in het najaar anders”, opent Van der Meulen met opvallend vaak een glimlach op zijn gezicht. De vibe is overduidelijk weer positief.

Vertrouwen

Hedon zal een kortere zomerstop hebben en daarna op veel meer dagen open zijn. Van der Meulen: “Naast alle verplaatste concerten is er ook veel nieuwe muziek die we graag in huis willen halen. De artiesten hebben lang de tijd gehad om nieuwe muziek te schrijven en willen dat graag laten zien. Tot slot willen we echt ruimte in het programma maken voor opkomende artiesten. Die hebben al zo weinig gelegenheid gehad om zich te presenteren de afgelopen tijd. Ik verwacht dat we zeker vijftig procent meer programmeren dan in een gewoon jaar. We kiezen er ook bewust voor om vertrouwen te hebben anders kun je maar half werk doen.”
Hij hoopt artiesten te boeken die op festivals als Lowlands staan. “Maar het wordt spannend of we genoeg technisch personeel kunnen vinden voor alles. Normaal gaat freelancepersoneel, dat normaal op festivals werkt of met bands op tour gaat, na de zomer bij poppodia als Hedon aan de slag. Nu loopt dat allemaal door elkaar en hebben bovendien velen ander werk gezocht. We hebben goede hoop dat het lukt maar het is wel spannend.”

Rendabel

“De concerten bij Gerrits Tuin waren vorig jaar een succes maar we doen het dit jaar niet”, vervolgt Van der Meulen. “De versoepelingen zaten te kort op de start. Het was niet goed te organiseren helaas. De dingen die we de komende paar maanden programmeren, zijn niet rendabel maar we vinden het belangrijk weer open te zijn, ons publiek weer te ontmoeten en ook de hele keten waarvan we deel uitmaken in stand te houden.”

Verwachtlijst

Bij Zwolse Theaters hebben ze tijdens de lange coronawinter achter de schermen het hele seizoen 2021/22 neergezet met onzekerheid of de voorstellingen ooit het licht zouden zien. “Dat was niet makkelijk. Ik leef voor het theater en opeens lag alles stil”, begint Kreiken.

“Op zeker moment bleven we maar voorstellingen verplaatsen. Maar ook bij ons begonnen in april/mei de positieve berichten van boekingskantoren binnen te komen. Artiestenmanagers, die van Dolf Jansen bijvoorbeeld, belden soms op om te vragen of artiesten niet eerder konden optreden omdat ze stonden te popelen het podium weer te betreden. Dat is bij een cabaretier makkelijker te organiseren dan bij een musical bijvoorbeeld. We verkopen nu maar een beperkt aantal kaarten maar kunnen ook mensen op de verwachtlijst zetten. Als er dan meer bezoekers in de zaal mogen benaderen we hen als eerste.”

Programmering

“Wij blijven deze zomer, op de bouwvak na, open en kunnen dan veel inhaalvoorstellingen doen”, vervolgt ze. “Ook gaan we het jaar opknippen in kwartalen om het overzichtelijk te houden. Het zou heel goed kunnen dat dat een overblijfsel van corona zal worden. Op deze manier kunnen we beter inspelen op artiesten en voorstellingen die opeens populair worden of aansluiten bij tournees. Wat corona ook heeft bewerkstelligd, is dat we nog meer inzetten op contact met het publiek. We hebben het publiek zo gemist. Zo hebben we elke derde donderdag van de maand Dansen op donderdag. Er zijn al dames bevriend geraakt die elkaar bij die donderdagvoorstellingen hebben ontmoet. Mooi toch? Om nog meer plein voor de stad te zijn, zal ook de Spiegel een meer open karakter krijgen. Bij Odeon is dat al het geval met Café Foyé.”Als speciale sneak preview voor weekblad de Swollenaer onthult Kreiken dat op 20 juli Anne-Fay & Felix Kops de voorstelling Anne-Fay’s Reaspora spelen. “En op 22 augustus hebben we voor kinderen een Eftelingproductie genaamd Jolie en Jet. De kaartverkoop van het eerste kwartaal van seizoen 2021/2022 begint op vrijdag 18 juni.”

Steun

Van der Meulen en Kreiken geven beide aan dat ze veel steun hebben gehad aan het publiek. Het grootste deel heeft de reeds gekochte kaarten laten staan. “Dat is een heel mooi blijk van vertrouwen. Die trouw geeft hoop dat het publiek ons weer zal weten te vinden”, eindigt Kreiken tevreden.

Zie voor meer informatie
www.zwolsetheaters.nl en
www.hedon-zwolle.nl.


 

Afbeelding