Afbeelding
Foto: Christein van Hoffen

Kunstkracht Festival op Zwolse schoolpleinen laat jongeren weer stralen

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE – Op de schoolpleinen van voortgezet onderwijsinstellingen in Zwolle en omstreken wordt de komende weken het Kunstkracht Festival gehouden. Vorige week vond het eerste Kunstkracht Festival plaats op het schoolplein van TalentStad Beroepscollege. 

Afgelopen maandag was het de beurt aan tweehonderd leerlingen van TalentStad Praktijkonderwijs en Doc 93. Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel voor de portefeuille Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit, opende dit Kunstkracht festival en nam een kijkje op het terrein. In een speech sprak hij de leerlingen toe en wenste hun veel plezier. De gedeputeerde kreeg een rondleiding op het terrein van het Kunstkracht Festival om te kijken wat er in de verschillende gebieden gebeurde en om aan te sluiten bij de cultuureducatieprofessionals en leerlingen. “Echt fantastisch. Kijk om je heen, je ziet de leerlingen genieten. Het is zo fijn om te zien dat die jongeren weer een lach op hun gezicht hebben en samenzijn en -spelen. Dat maakt cultuureducatie zo belangrijk. Ik zeg niet voor niets dat cultuureducatie de zuurstof van de samenleving is.” 

Bewegingsvrijheid 

Afgelopen jaar zijn door corona veel culturele activiteiten geannuleerd. Nu de maatregelen alsmaar worden versoepeld, krijgen ook de jongeren steeds meer bewegingsvrijheid. Dat daarvan volop wordt genoten, was afgelopen maandag te zien. De zon scheen volop, het was aangenaam warm en de leerlingen maakten plezier met elkaar op onder meer de stormbaan. De een maakte cupcakes, terwijl de ander een graffiti-kunstwerk maakte. Een groep kookte voor iedereen en er werd veel gespeeld en gelachen. Het was volgens de organisatie een groot feest dat meer dan geslaagd is.

Cultuurprogramma

Het Kunstkracht Festival wordt voor en door jongeren georganiseerd en zou in het oorspronkelijke plan dit jaar onderdeel zijn van Festival WOEST dat door vierduizend jongeren uit Zwolle en de regio bezocht zou worden. Alle samenwerkingspartners binnen WOEST en Kunstkracht werkten keihard aan een alternatief cultuurprogramma voor de achttien voortgezet onderwijs scholen in Zwolle en omstreken, zodat de leerlingen alsnog het feestje krijgen dat zij verdienen. De culturele sector liet hiermee opnieuw zien hoe groot de drive bij alle cultuureducatieprofessionals, organisaties en scholen is om de jongeren een fantastisch cultureel evenement te bezorgen. Juist nu. 

Leerlijn

Het Kunstkracht Festival is het laatste onderdeel van de doorlopende leerlijn Kunstkracht dat vijf culturele instellingen (Hedon Zwolle, Museum de Fundatie, Stadkamer, Zwolse theaters en Kunsteducatie Nederland) en vijf voortgezet onderwijs scholen hebben ontwikkeld voor de onderbouw van het VMBO en het Praktijkonderwijs. Dit is de eerste keer dat het Kunstkracht Festival wordt uitgevoerd.

Binnenstad

Vijfhonderd leerlingen uit het VMBO en Praktijkonderwijs zijn de ontwerpers, de bouwers, de performers, de reporters en de bezoekers van hun eigen Kunstkracht Festival. Normaliter vindt het Kunstkracht festival plaats in de binnenstad van Zwolle als onderdeel van Festival WOEST. De scholen die Kunstkracht niet als leerlijn hebben, maar zich wel hebben aangemeld voor Festival WOEST, genoten alsnog van het festival onder de noemer ‘Woestenij op school’.

‘Playground’

Het blijft echter niet bij één dag festival op het schoolplein. Het door en voor jongeren ontworpen feest krijgt op 8 juli vervolg tijdens Festival YEZ (Young Experience Zwolle) op het Broerenkerkplein. YEZ is een ‘playground’ waar jongeren tussen de twaalf en achttien jaar samen chillen, elkaar ontmoeten en leuke dingen doen waar zij blij van worden. Kijk voor meer informatie op www.youngexperiencezwolle.nl