Patrick Maat had een succesvolle en lucratieve dartsweek op het Britse eiland Gibraltar.
Patrick Maat had een succesvolle en lucratieve dartsweek op het Britse eiland Gibraltar. Foto: Pedro Sluiter

Dartsfinale op Gibraltar geeft Patrick Maat een enorme boost

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

DARTS 

Patrick Maat haalde afgelopen week de finale op een dartstoernooi in Gibraltar en dat geeft de Zwollenaar nog meer motivatie om zijn doelen in het darts te verwezenlijken. Bovendien was de trip goed voor de portemonnee.

Maat genoot met zijn dartsmaten Berry Pater en Jeffrey Bekema van een zonovergoten vakantie op Gibraltar, maar die vakantie stond wel in het teken van darts. Voor de toernooien op het Britse schiereiland moest het drietal zich kwalificeren middels een virtueel traject, gewoon thuis met een camera op het dartbord. 

Maat, ook een prestatief amateurvoetballer bij HTC en eerder SV Zwolle, had zich goed voorbereid op de trip. Twee weken lang stond hij elke dag voor het dartsbord en sloeg hij de trainingen bij HTC over. Het was niet voor niets. Met een finaleplaats, een halve finaleplaats en de winst in het teamtoernooi werd het niet alleen sportief maar ook financieel een succes. Maat rekent voor dat hij zo’n drieduizend pond aan prijzengeld verdiende op Gibraltar. Omdat de reis en het verblijf van het drietal vergoed was door sponsoren, kon Maat dat mooi in zijn zak steken. 

‘Pijpje was leeg’

De finale was een unieke ervaring voor de Zwollenaar, maar sportief niet het hoogtepunt van de week. “Het pijpje was een beetje leeg”, zegt Maat over het verlies tegen de Engelsman Matt Jackson, 6-4. Het was voor het eerst dat Maat zo’n wedstrijd met van alles erop en eraan meemaakte. Opkomstmuziek, camera’s, een teller en een omroeper (’oooooonehundred and eeeeiiiightyyyyy’). Daarnaast nog aanhang die gespannen meekijkt en meeleeft. “Dat is heel wat anders dan op je slaapkamer gooien”, zegt Maat met gevoel voor understatement. “De spanning sloeg wel even toe.”

Terug naar Duitsland

Al met al geeft de hele week Maat nog meer motivatie om zijn doelen in het darts te verwezenlijken. Eerder dit jaar verwerkten hij een Pater een enorme teleurstelling toen zij vanwege een te hoge temperatuur van Maat en de daar geldende, strenge coronamaatregelen, niet mee konden doen aan de Q-school in het Duitse Niedernhausen. Ze misten daardoor de kans om een PDC-tourkaart te veroveren, maar die droom staat nog steeds overeind. Vanaf 4 juli wordt de jacht op een tourkaart voor 2022 ingezet. “Dan gaan we weer naar Duitsland voor een serie toernooien”, zegt Maat vol goede moed.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden