Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Laten testen op corona bij klachten blijft nog steeds heel relevant’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Het optimisme overheerste bij de 44e bijeenkomst van het Regionaal Beleids Team (RBT) over de corona-situatie in de regio IJsselland. “Ik heb met vreugde kennisgenomen dat de besmettingscijfers spectaculair dalen”, sprak Peter Snijders, RBT-voorzitter en burgemeester van Zwolle.

“Het is zaak nu te kijken wat dit betekent voor onze elf gemeenten, met name voor evenementen, het verlenen van vergunningen en toegangstesten. Dat is waarover we het voornamelijk hebben gehad. Hoe we dat gaan aanpakken, hangt af van het besluit dat de regering vrijdag neemt.”

Vertrouwen

“Alle cijfers dalen in onze regio; we zitten zelf iets onder het landelijke niveau”, stelde Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland vast. “Dat komt vooral door het vaccineren. Vorige week zijn er maar liefst 1,7 miljoen prikken gezet, waarvan 46.000 in onze regio. We krijgen het vertrouwen dat we het virus nu in de hand houden. Over de precieze vaccinatiegraad hebben we vooralsnog een globaal beeld. Het RIVM heeft deze cijfers nog niet goed in beeld. Wij richten onze aandacht nu specifiek op specifieke doelgroepen als asielzoekerscentra en dak- en thuislozen. Ook hebben we nu aandacht voor het warme meer, onder meer door te zorgen voor voldoende koeling in de vaccinatiecentra. Er zit nogal wat verschil in als dat gebeurt in een gebouw of in een tent, zoals in Kampen. In de ziekenhuizen gaat het ook beter; er worden en hoeven bijvoorbeeld geen specifieke afspraken meer te worden gemaakt om bedden vrij te houden.”

Basisregels

“De seinen lijken voor veel mensen op groen te staan”, constateert Arjan Mengerink, directeur Veiligheidsregio IJsselland en verantwoordelijk voor handhaving van de regels. “De maatschappij gaat nu sneller dan de regels; als we regels invoeren is dat beeld andersom. De druk op de openbare ruimte neemt duidelijk toe. In deze warme periode is dat met name langs het water en bijvoorbeeld in Deventer met het feest dat we daar onlangs hebben beëindigd. Het wordt voor ons lastiger de regels te handhaven, terwijl de basisregels voorlopig nog gelden. De verruimingen worden waarschijnlijk naar voren gehaald, maar de horeca mag nu nog tot 22.00 uur openblijven. We hebben daarover goede afspraken me deze sector. Alleen met handhaving redden we het niet de regels te volgen.”

Vaccineren

Snijders benadrukt: “Het belangrijkste is dat het vaccineren vol doorgaat en dat men zich blijft laten testen bij klachten. Dat is nog steeds heel relevant. Er zijn nieuwe varianten en de vraag is nog in hoeverre die voet aan de grond krijgen. Veel hangt af van de vaccinatiestrategie.” De besmettingen in Engeland lopen ondertussen weer op. “Daar is ervoor gekozen iedereen eerst één keer te vaccineren”, legt Van den Berg uit. “Zo het nu lijkt worden mensen na de tweede vaccinatie en de incubatietijd ook van deze Delta-variant niet echt of helemaal niet meer ziek. We zien al dat reizigers variant hadden meegenomen. Daarop moeten we alert zijn. We moeten zien die groepsimmuniteit te krijgen en de impact van de variant te herkennen en beteugelen. Het afbreukrisico is dat mensen zo langzamerhand weer wereldwijd gaan reizen.”

Sleutelfiguren

GGD IJsselland is bezig met een proef in enkele wijken om de vaccinatiegraad te verhogen. Van den Berg: “We denken erover dichtbij te gaan vaccineren. Voor mensen die oorspronkelijk uit het buitenland komen, hebben we sleutelfiguren gesproken om hen goed te informeren. Ook onder jongvolwassenen onderzoeken we waarom ze zich niet laten vaccineren. We bevragen tevens mensen op vaccinatielocaties waarom ze zijn gegaan. Buiten kijf staat dat iedereen een eigen keuze mag maken of die zich wel of niet wil laten vaccineren. Het enig dat wij willen bereiken, is dat mensen een weloverwogen beslissing maken.”