Vince van der Pal.
Vince van der Pal. Foto: SWOL 1894

Van der Pal komt 0,08 seconde tekort voor EJK-limiet

Sport

(door Mark de Rooij)

ZWEMMEN 

Vince van der Pal is er net niet in geslaagd de kwalificatielimiet voor de EJK in Rome te zwemmen. De Zwollenaar krijgt volgend jaar nog een kans om zich te plaatsen voor de Europese Jeugdkampioenschappen en dus was het knap dat hij dit jaar al zo dichtbij kwam.

In het Twentebad te Hengelo kreeg de zwemmer van SWOL 1894 en van het regionale opleidingscentrum in Drachten afgelopen weekeinde een laatste kans om de limiet te halen. Op de Next Generation Meet kwam Van der Pal in actie op de 50, 100 en 200 meter vrije slag.

Op de 50 meter kwam hij het dichtstbij een ticket voor de EJK. Na 23,59 in de series zwom hij in de A-finale een toptijd van 23,42. Hoewel Van der Pal daarmee de snelste jeugdzwemmer was kwam hij nog acht honderdste van een seconde tekort voor de limiet.

Op de 100m vrije slag, het koningsnummer, scherpte Van der Pal tweemaal zijn persoonlijke record aan. In de series zwom hij 51,71 en in de finale snoepte hij nog eens wat van zijn toptijd af (51,58). Van der Pal klokte een tijd van 1,56,38 op de 200 meter en boekte ook daarmee veel progressie.

Progressie die volgend jaar moet leiden tot deelname aan de EJK, wat de kroon op zijn jeugdtijd zou betekenen. Als de voortekenen niet bedriegen moet Van der Pal dat in 2022 zeker gaan lukken.