Amerikaanse bommenwerper stort neer in Berkum, Zwolle, 11 januari 1944.
Amerikaanse bommenwerper stort neer in Berkum, Zwolle, 11 januari 1944. Foto: Collectie Historisch Centrum Overijssel

App Historische Routes Overijssel volgt Tweede Wereldoorlog in de provincie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met de nieuwe routeapp ‘Historische Routes Overijssel’ kan iedereen zelf een route samenstellen langs de plekken waar ze de Tweede Wereldoorlog in onze provincie nog steeds kunnen ontdekken. 

Wandel, fiets of rij langs voormalige werkkampen, raketlanceerbases en plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Op alle locaties die worden bezocht ontvangen deelnemers via de app informatie over de verborgen oorlogsgeschiedenis, inmiddels opgegaan in het landschap.

Combineren

Met de nieuw gelanceerde app, ontwikkeld door Platform WO2 Overijssel in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie, kan men zelf bepalen welk vervoermiddel die kiest, waar men wil beginnen en hoeveel van de route men wil wandelen, fietsen of rijden. Het is een routeapp voor iedereen die is geïnteresseerd in geschiedenis en die deze interesse wil combineren met een mooie tocht door Overijssel. De eerste gelanceerde routes in de app zijn geschikt voor kinderen, dus kind(eren), neefjes, nichtjes of leerlingen mee op pad nemen gaat prima.

Werkkampen

Wie de app volgt, rijdt langs de werkkampen die tijdens de oorlogsjaren gevestigd waren in Overijssel. Deze werkkampen waren een deel van de oorlogsjaren speciaal ingericht voor Joodse mannen. Nu zijn ze grotendeels in het landschap verdwenen, maar door de informatie uit de app krijg deelnemers een heel ander beeld van de omgeving. Ook lanceerplekken voor V1 en V2-raketten zijn in Overijssel te vinden en er is een route met alle locaties in de provincie. 

Oorlogsfoto’s

Men kan ook kiezen voor een route langs de plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Deze vijftig foto’s zijn geselecteerd door een jury en publieksstemming voor de pop-up tentoonstelling ‘WOII in 50 Overijsselse foto’s’ in het kader van 75 jaar vrijheid. De route brengt de deelnemers langs de locaties waar deze foto’s zijn genomen en biedt meer informatie.

De app kan gratis worden gedwonload in de App Store en Play Store. De app ‘Historische Routes Overijssel’ is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en provincie Overijssel en is een project van Stichting Platform WO2 Overijssel in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie.