Afbeelding
PR

Zwolse verbreekt wereldafstandsrecord van Toyota met zelfgebouwde waterstofauto

Algemeen

Lotte Borstlap uit Zwolle is het samen met andere studenten van de TU Delft gelukt om met een zelfgebouwde waterstof stadsauto het wereldafstandsrecord van Toyota te verbreken. Binnen 36 uur hebben ze een recordafstand van 1.196 km afgelegd, op één tank waterstof. Dit is bijna 200 km meer dan het vorige record van 1.003 km. De studenten willen hiermee laten zien wat er nog technisch mogelijk is op het gebied van waterstof en mobiliteit.

Op 5 en 6 juli deden de studenten van het Eco-Runner Team van de TU Delft een recordpoging op R&TC in Helmond. Hier heeft het team met zeven verschillende coureurs een afstand van 1.196 km aan één stuk door gereden op een tank waterstof. Daarmee hebben de studenten het wereld afstandsrecord van 1.003 km verbroken dat hiervoor op de naam van de Toyota Mirai stond. Lotte Borstlap was afgelopen jaar als Project Manager van het team verantwoordelijk voor de planning en financiën voor het ontwikkelen van de auto. Hier heeft de in Zwolle geboren student zich een jaar vrijwillig voor ingezet. Borstlap: “Fantastisch om te zien dat een jaar lang hard werken tot succes heeft geleid en dat we op deze manier te kunnen laten zien wat de mogelijkheden van waterstof zijn.”


Waterstof in toekomstige mobiliteit

Met dit record laten de studenten zien hoe ver je eigenlijk kan rijden met waterstof. Door op deze manier waterstof onder de aandacht te brengen, willen de studenten tonen dat waterstof een toepasbaar alternatief en goede toevoeging is binnen de mobiliteit. “Door de grote range, het voordeel van snel kunnen tanken en het lage gewicht denken wij dat waterstof grote voordelen kan hebben ten opzichte van een batterij-elektrische auto, hier zijn echter nog grote ontwikkelingen voor nodig en dat proberen wij op deze manier te stimuleren.”