Afbeelding
Aangeleverd

Het Jansen Vaccin: 3 try-outs voor oudejaarsconference Dolf Jansen in augustus

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het Jansen Vaccin: hoe hebben we het al die jaren zónder gedaan...?!” Zo wordt de oudejaarsconference, waarvoor Dolf Jansen op 25, 26 en 27 augustus try-outs doet op de planken van Schouwburg Odeon, semi-cryptisch aangekondigd. Het is zijn 32ste oudejaarsvoorstelling.

Kritisch

Voorlopig krijgt niemand hem stil, is te lezen op de website van de schouwburg, dat momenteel enthousiast invulling geeft aan het komende theaterseizoen, waarin de termen lockdown, coronarellen en viruswaanzin ongetwijfeld aan de orde komen. Zo ook tijdens de try-outs van Jansens oudejaarsconference. De Amsterdamse cabaretier (25 juni 1963) werpt al sinds de jaren ‘90 een kritische blik op de maatschappij. Toen was er nog niet de mogelijkheid om overal digitaal op te reageren, maar in deze eeuw zijn de discussies op internet over alles wat los en vast zit, niet van de lucht. Koren op de molen van comedians als Dolf Jansen.

Het digitale gekrakeel

Met zelfs het goedkoopste internet-abonnement is het mogelijk om de hele dag te reageren op het nieuws, een fenomeen waar Dolf Jansen en collega’s, zoals Jan Jaap van der Wal, Theo Maassen en natuurlijk zijn voormalige podium-wederhelft Lebbis graag mee aan de haal gaan. Of het nu over de breuk tussen Bridget Maasland en André Hazes junior gaat of over het beleid van Mark Rutte, de inspiratie ligt voor het oprapen. Zeker na een jaar waarin corona hopelijk het onderspit gaat delven, het Nederlands elftal weer actief is op een eindtoernooi en Nederland het Eurovisie Songfestival organiseerde. Al halverwege 2021 is er genoeg stof om urenlang grappen over te maken.

Spijkers met Koppen

Dolf Jansen staat te boek als culturele duizendpoot. Hij schreef boeken, was 3FM-dj en presenteerde voor de NOS de live-uitzendingen van Pinkpop. Elke zaterdag is zijn karakteristieke, stotterende ‘Hoe... hoeee... hooeehoeeee?’ te horen als hij mensen met bijzondere verhalen interviewt in het satirische Spijkers met koppen op NPO Radio 2. Maar bovenal is hij bekend als cabaretier die, voorheen aan de zijde van maatje Lebbis en nu solo, geen blad voor de mond neemt.

Het leven en elkaar omhelzen

In de aankondiging van de show wordt gerept over bijwerkingen die na één van de drie avonden in Odeon kunnen optreden, zij het in overdrachtelijke zin: een schaterlach, een denkfrons, inzichten, verbazing en vooral zin om het leven en elkaar te omhelzen. Na een tijd van voornamelijk stilte op de podia zitten de zalen straks, al houden we de vingers nog gekruist, weer vol. De cultuursector is in ieder geval weer druk aan het programmeren en de regels worden steeds soepeler. Tickets voor Het Jansen Vaccin zijn verkrijgbaar op Zwolsetheaters.nl.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 19 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 20 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 20 uur geleden