Afbeelding
Foto: Gerlinde Schrijver

Het water zakt en de IJsselbiënnale gaat door

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE – In het kader van de IJsselbiënnale zijn de komende periode in de Centrale Harculo de resultaten van de kinderworkshop Hoog Water van Floor Coolsma en Jojanneke Dekens te zien én de foto expositie de Nieuwe Kust van Michael Rhebergen.

De IJsselbiënnale stroomt al een maand door de IJsselvallei en kreeg de afgelopen week een bijzondere wending. Het thema van de tweejaarlijkse kunstroute draait om de vraag ‘wat is de impact van klimaatverandering op ons landschap’? Zowel de kunstwerken als de bezoekers hebben deze veranderingen dit jaar ook daadwerkelijk zelf kunnen zien en ervaren tijdens het uitzonderlijke hoogwater. Het thema Tij, Tijd en Tijdelijkheid werd hierdoor extra benadrukt. Inmiddels zakt het water weer en worden kunstwerken als het ware een tweede keer onthuld. 

Klimaatverandering

Naast de buitententoonstelling biedt de IJsselbiënnale ook het podium aan cultuurmakers. Ook zij gaan in op het thema klimaatverandering, de IJssel en zijn omgeving. Het gevarieerde IJsselbiënnale programma bestaat verder uit nog veel meer theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, rondleidingen, kijk- en doe opdrachten en nog veel meer. Voor enkele activiteiten is een aanmelding nodig, passend bij de coronamaatregelen. 


Still

In de Centrale Harculo is tot 12 augustus ‘Still’ van Marcelle Hilgers te zien. Het betreft een korte film over groei die we niet kunnen waarnemen maar wel voelen. ‘Wortels. Ontwortelde. Je lag hier aan de oever, het hoogwater was een herinnering. Losgerukt uit je bestaan. Misschien zocht je aarde, ik gaf je licht en lucht. En kijk nu. Zie je wortels, of de ontworteling? Wees gerust. Ooit zweef je, net als ik, en jij, en wij. De rivier stroomt en wij zijn onze wortels. Altijd.’

Inlevingsvermogen

Marjolijn Kroon en Elena Iachininoto brengen in Villa Bakhuis aan de IJsseldijk 3 in Veessen op zondag 15 augustus om 13.30 en 17.30 uur ‘Raakvlak’. In deze ambitieuze samenwerking tussen beeldende kunst, vormgeving, danstheater en geluidskunst gaan de twee met veelzijdige musici Dirk Overbeek en Jurgen Houwers het experiment aan met een abstract en dynamische sculptuur die tot leven komt in een beeldend optreden. Het werk blijft in ontwikkeling waardoor de ervaring bij elk optreden uniek is. Het gezamenlijke interessegebied van de makers tussen geest, lichaam, identiteit en hoe je je beweegt in de wereld resulteerde in deze samenwerking. “We willen mensen de reikwijdte van hun eigen inlevingsvermogen en fantasie laten ervaren bij een abstract beeld dat tot leven komt.“ Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar www.raak-vlak.nl.

Programma

De organisatie wil met de IJsselbiënnale laten zien dat de rivier meer verbindt dan alleen het landschap. “Het landschap gaat natuurlijk pas echt leven door de mensen die er wonen en werken. En dat willen we graag delen.” Het programmaboekje is een bijlage van de reisgids en routekaart. Deze zijn verkrijgbaar via diverse verkooppunten en de webshop van de IJsselbiënnale: www.ijsselbiennale.nl of https://ijsselbiennale.nl/programma/ 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 22 uur geleden