Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Het Wijnhuis: ‘Vroeger was een terras er bij, nu zijn het hoofdinkomsten’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Wordt het terras van het Wijnhuis in Zwolle de hoogste binnenkomer in de Misset Horerca Terras Top 100 2021? Maandag 6 september aanstaande wordt dat wereldkundig gemaakt. Aan eigenaar Arjan Broekman van het Wijnhuis zal ’t niet liggen. Hij en zijn team zijn er helemaal klaar voor. “Wij zijn er aan toe”, zegt deze trotse horecaman.

Dit jaar is het exact tien jaar geleden dat Broekman (50) als werknemer in dienst trad bij Theo Runhaar van het Wijnhuis Zwolle. Om vijf jaar na dato het stokje van Runhaar over te nemen. Terugkijkend op die periode, zegt Broekman: “dat was een goed besluit. Hier ben ik helemaal op mijn plek en zie nog veel uitdagingen. Bijvoorbeeld meedoen aan de terras Top 100 van Misset Horeca; maar ook de cafe Top 100 zie ik als een volgende uitdaging. Eigenlijk kan ik zeggen dat wij, dan bedoel ik ons team waar ik deel van uitmaak, mooie stappen naar een nog mooiere toekomst hebben gemaakt. Ik zie mij zelf ook meer als collega dan als werkgever. Als team stralen wij gastvrijheid uit. Eens zei iemand tegen mij: ben je goed voor je team, dan zijn zij goed voor de gast. Dat is de kern, zo ervaar ik het. Ik merk het aan de waardering die wij van onze gasten krijgen. Het zijn levensgenieters, zo kan ik hen het beste omschrijven. Van jong tot oud. Wat mij wel opvalt is een toename van waardering voor de horeca, nee, voor leisure in het algemeen. Als een gast zegt ‘ oh, wat heb ik dit gemist’ dan voelt dat als oprechte erkenning voor ons werk.”

Kleurspecialist

Het Wijnhuis kent een lange traditie. “Klassiek met een modern tintje”, zegt Broekman. Een traditie die vorm wordt gegeven in de bedrijfskleding: zwart-wit waarbij het vrouwelijk personeel met een rose tintje een heuse ‘finishing touch’ heeft. Meedoen aan de verkiezing Terras Top 100 2021 is een unaniem teambesluit geweest. “Tijdens de lockdown vanwege corona, hebben wij als team beslist niet stil gezeten. Zowel binnen als buiten hebben wij de zaak als het ware op z’n kop gezet. Het interieur, wat kan een likje verf gebruiken, wij hebben werkelijk elke vierkante meter grondig bekeken. Zo hebben wij een kleurenspecialist van Sikkens geraadpleegd; hij gaf ons een kleuradvies voor achter de bar. Uitstraling buiten heeft ook te maken hoe de sfeer binnen is. Misschien gek om te zeggen maar de lockdown heeft bij ons ook de puntjes op de i gezet. Zoals de anderhalve meter op het terras. Wij hebben niet gekozen voor een doorzichtige afscheiding maar hebben die ruimtes opgevuld met bloembakken. Dat viel kennelijk zo goed dat sommige gasten daar foto’s van hebben gemaakt. Ook dat voelt als waardering.”

Picknicktafels

De Terras Top 100 wijkt in de beoordeling af van voorgaande jaren. Zo zal er geen ‘mystery visitor’ langs komen maar krijgen de 100 genomineerden na twee bezoeken in de derde ronde een aangekondigd bezoek. Broekman weet inmiddels dat hij tot die 100 uitverkorenen behoort. “Ik ben echt trots hoe dit bedrijf nu is. Vroeger had je een terras erbij, nu zijn het hoofdinkomsten. Het leven verandert, dat geldt ook voor de gast. Het buitenleven krijgt steeds meer vorm en door corona neemt dat toe. Het moet wel heel slecht weer zijn als gasten naar binnen gaan. Onze picknicktafels zijn in trek bij gezinnen terwijl een plekje tegen de gevel voor stelletjes heel aangenaam is. Aan de tafelomzetten kan ik dat aflezen.”

Hoe hoog het Wijnhuis in de Terras Top 100 binnenkomt, is nog even afwachten. Ongeacht de notering, Broekman ziet dat met veel vertrouwen tegemoet. “Nu worden wij beoordeeld door professionals. Die kijken anders dan de gast. Kritiek vanuit de branche zie ik als verbeterpunten”, besluit Broekman.