Wielrenners in actie.
Wielrenners in actie. Unsplash

Nieuwe wielerronde voor mannen en vrouwen: Salverda Omloop van Herxen

Sport

(van onze redactie)

WIELRENNEN

Zwolle is een wielerronde rijker. Op dinsdag 24 augustus schiet Hanzerenners Zwolle om 19.00 uur drie wedstrijden in gang onder de vlag van de zomeravondcompetitie, een regionale competitie met wedstrijden georganiseerd door verenigingen uit onder meer Zwolle, Kampen en Hasselt.

Eerder organiseerde Hanzerenners de Ronde van Zwolle Noord rond de Bomhofsplas, maar omdat daar de weg niet meer bereikbaar is, moest worden uitgeweken. Inmiddels is de vergunning binnen voor een omloop van tien kilometer tussen Windesheim en Herxen.

Hanzerenners Zwolle organiseert een A- en een B-wedstrijd voor heren en een wedstrijd voor dames. Met name op die laatste is de vereniging trots. “We hebben een grote groep fanatieke dames waar niet altijd even veel voor georganiseerd wordt. Dan pakken we het meteen zelf maar groots op”, zegt initiatiefnemer Kamiel Vleeming met een lach.

Volgens Vleeming straalt de omloop een ‘Vlaams gevoel’ uit, met passages als de befaamde Bremmelerstraat, de lange Rietbergweg en de Lierderholthuisweg. Een gevarieerd parcours met klinkers, waaltjes en smalle boerenweggetjes.

De wedstrijd maakt onderdeel uit van de zomeravondcompetitie, maar is ook toegankelijk voor renners die niet voor het klassement rijden. Aanmelden kan op www.knwu.nl.

In de coronaperiode heeft Hanzerenners Zwolle niet stil gestaan. “We hebben doorgepakt met een eigen baan bij de Wijthmenerplas, een elite-selectie en de jeugd die verder is gegroeid”, vertelt voorzitter Ed Solen. Een nieuwe omloop kan daarbij volgens de wielerclub niet ontbreken.