Peter Buter
Peter Buter Foto: Pedro Sluiter

Nationale dubbelspeltitel voor Buter in aanloop naar WK

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Peter Buter heeft op de Nederlandse Kampioenschappen Senioren 35+ in Hilversum de herendubbelspeltitel 80+ veroverd. In de finale nam de Zwollenaar van ZTC De Pelikaan revanche voor zijn nederlaag tegen Bé Lenten in de halve finales van het enkelspel.

Buter was twee jaren geleden de gevierde man op de NKS 35+ met twee titels op zowel de outdoor- als indoorkampioenschappen, maar zo mooi als toen zal het waarschijnlijk niet zo gauw meer worden. Met de spelers die sindsdien zijn doorgestroomd naar de 80+-klasse is de concurrentie enorm toegenomen. Vorig jaar prolongeerde Buter nog wel heel knap zijn beide titels (enkel- en dubbelspel) op de outdoorkampioenschappen.

Dit jaar moest hij voor het eerst sinds zijn toetreding tot de 80+ een nederlaag slikken op de NK in de open lucht. Buter ging op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center met 2-6, 6-2, 10-8 ten onder tegen Lenten, die later de finale makkelijk won. “Ik stond 7-5 voor in de supertiebreak en toen maakte ik twee stomme fouten. Het was verder een goede wedstrijd”, aldus Buter, die blij is met zijn titel in het dubbelspel. Met zijn vaste partner Hilbertus Emmink klopte hij Bé Lenten en Peter Blaas in de eindstrijd met 4-6, 6-3, 11-9. “Een mooie overwinning op twee toppers. Die mannen zijn in het verleden een keer wereldkampioen geworden.”

WK Super-Seniors

Buter reist begin oktober af naar Mallorca voor de ITF Super-Seniors World Teams Championships, waar hij met de Nederlandse ploeg zelf gaat proberen een wereldtitel te veroveren. Al zal dat een hele kluif worden. Buter is als hoogst geklasseerde Nederlander op de wereldranglijst (37ste) aanvoerder van het 80+-team. “In de breedte hebben we een sterk team. Veel sterker dan de vorige keer”, zegt Buter over de formatie met Lenten, Blaas en Korver. Die vorige keer was twee jaren geleden want vorig jaar gingen de WK’s voor veteranentennissers vanwege corona niet door. Voor de komende editie gelden nog altijd strikte voorwaarden. “We moesten een formulier ondertekenen waardoor we zelf verantwoordelijk zijn voor eventuele extra kosten. Mallorca is nu geel, maar stel dat het oranje wordt, dan moet je zelf een eventueel langer verblijf betalen. Dat vergoedt de KNLTB niet.”

Buter doet niet mee aan de individuele WK die na de Team Championships volgt. “Anders mis ik de start van de najaarscompetitie.” Komend weekeinde reist de fanatieke tennisser op leeftijd -in september wordt hij 82- af naar Dortmund voor de ontknoping van de Duitse competitie.  

OldStars tennis

Buter is één van de drijvende krachten achter het OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan, dat nu bijna een jaar met succes aangeboden wordt. “We hebben er 31 op de lijst. Wekelijks komen rond de twintig mensen. Ze zijn erg enthousiast en spelen met veel passie”, aldus Buter. Lees binnenkort meer in De Swollenaer over hoe het ouderentennis zich in Zwolle verder ontwikkelt.