Fotografie Eelkje Colmjon.
Fotografie Eelkje Colmjon. Eelkje Colmjon

Wakkere Wegwerpers Turbotour doet Zwolle aan

· leestijd 1 minuut Algemeen

De scholen zijn weer begonnen. Dus gaat komende gaat komende week de ‘Wakkere Wegwerpers Turbotour’ van start. Een 300 kilometer suptocht van Den Ham naar Den Haag met als doel de politiek te bewegen ‘afvalscheiden in de klas’ de norm te laten worden. Op woensdag 1 september doet de tour het Stadsstrand Zwolle aan, verwelkomd door de Trash Hunters Zwolle.


Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) begint op 1 september op een basisschool in Den Ham en peddelt in 10 dagen over rivieren en waterwegen naar Den Haag waarbij hij onderweg scholen bezoekt. De expeditie is het vervolg op de ‘Wakkere Wegwerpers Tour’ van vorig jaar september (Maastricht - Schiermonnikoog.) EU vicepresident Frans Timmermans verzorgde vorig jaar het startschot tezamen met basisschool “Wyck” in Maastricht.


Het probleem
Scholen scheiden geen afval in de klas als gevolg van regelgeving. Dit moet veranderen. Afvalscheiding in de klas zou vanzelfsprekend moeten zijn.
Tinga: “Afvalscheiden zou een automatisme moeten worden gedurende de gehele levensloop. Afvalscheiding en afval verminderen is voor kinderen bovendien een heel tastbare manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Afvalscheiding moet de norm zijn in de klas: als we dit niet veranderen gooien we stukje bij beetje de aarde zelf in de afvalbak.”

De Oplossing
Scholen zijn wettelijk ingedeeld onder bedrijfsafval; terwijl wat er in de prullenbak op school wordt afgedankt qua herkomst en samenstelling huishoudelijk afval is. Binnen de huidige regels betekent deze indeling echter dat basisscholen onderwijsgeld moeten aanspreken voor het laten ophalen van het afval - per afvalstroom - bij commerciële afvalinzamelaars. Thuis wordt ons afval via de gemeente opgehaald en betaalt het verpakkende bedrijfsleven mee aan de inzameling en verwerking. Tinga: “Waarom kunnen scholen hun afval niet mee geven aan de gemeentelijke vuilniswagen die toch al wekelijks door de wijk rijdt? Wetgeving zit duurzaamheid in de weg.”

De aanpak
Na afloop van de Wakkere Wegwerpers Tour 2020 dienden kamerleden Van Eijs (D66) en Von Martels een motie in om afvalscheiden op school voor 2025 geregeld te hebben zonder dat dit ten koste gaat van het lesgeld. Met de komende 300 kilometer sup-expeditie vraagt Merijn Tinga aandacht voor de ongewenste situatie op scholen. Hij zal onderweg langs basisscholen gaan en steunbetuigingen ophalen bij de kinderen, leerkrachten, plastic-activisten en wethouders van gemeenten op de route. Deze kaarten en ondertekende petities zal de Plastic Soup Surfer overhandigen aan verschillende kamerleden die hem op zullen wachten in Den Haag.