Okke Scholten met de oorkonde die hoort bij het Doesje.
Okke Scholten met de oorkonde die hoort bij het Doesje. Mark de Rooij

Z.A.C. reikt Doesje uit aan ambassadeur Langeler, maar de eerste echte is voor Scholten

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Om clubbinding in het amateurvoetbal te belonen en daarmee te versterken bedacht Zwolle’s oudste voetbalclub Z.A.C het ‘Doesje’. De eerste exemplaren werden op het sportpark Jo van Marle uitgereikt aan ambassadeur Art Langeler en de eerste elftalspelers met de meeste dienstjaren, Okke Scholten en Claudia Noordman.

“Het is een legendarisch moment”, begon de in januari van dit jaar tot voorzitter verkozen Denis Holterman op het balkon van het Z.A.C.-clubhuis. “Het is honderd jaren geleden dat Z.A.C.-speler en bestuurder Anton ten Doesschate begon met jeugdvoetbal in Nederland. De toenmalige NVB vond het niet zo’n goed idee, maar Ten Doesschate vond clubs in de omgeving bereid een competitie op te zetten voor jeugdteams.”

Op 19 februari 1921 werd de eerste jeugdcompetitiewedstrijd gespeeld tussen Z.A.C. en USV en honderd jaren later stonden jeugdteams van de clubs opnieuw tegenover elkaar. Vanwege corona niet precies een eeuw later, maar een half jaar daarna.

Ook als link met dat verleden waren de dochter van Anton ten Doesschate, haar echtgenoot en hun twee zonen aanwezig op het volle balkon, waar naast de eerder genoemde namen Remco Voorhorst, Henk Twerda, initiatiefnemers voor het Doesje vanuit Z.A.C., en sportwethouder Rene de Heer stonden.

Geïnspireerd door Haasje

Het Doesje is een speld die een speler of speelster krijgt bij het debuut vanuit de jeugdopleiding in het eerste elftal van Z.A.C. Om voor een Doesje in aanmerking te komen, moet een speler aan twee voorwaarden voldoen: drie jaren de eigen jeugdopleiding hebben doorlopen en debuteren bij een officiële wedstrijd van het eerste elftal. Hiermee wil de zaterdagtweedeklasser het belang benadrukken van jeugdvoetbal en van het binden van jeugdleden. Andere clubs kunnen het Doesje, geïnspireerd door het ‘Haasje’ van de KNVB, ook aanvragen.

“Een fantastisch initiatief. Het is, met alle afleidingen van deze tijd, heel mooi als het lukt een speler vanaf het begin tot en met eerste elftal voor de club te behouden. Ik ondersteun het volledig, ben blij en trots dat ik ambassadeur ben van het Doesje”, aldus Langeler, die niet lang daarna met PEC Zwolle vertrok naar Tilburg voor de competitiewedstrijd tegen Willem II.

Het eerste elftal van Z.A.C. bestaat al jaren vrijwel volledig uit zelf opgeleide spelers en als tweedeklasser is de club daarmee een schoolvoorbeeld van een geslaagde doorstroming. Okke Scholten behoort al sinds de nacompetitie van het seizoen 2007/2008 tot de eerste selectie en kreeg als oudstgediende het eerste echte Doesje uit handen van de dochter van Anton ten Doesschate. Claudia Noordman nam als langst dienende van Dames 1 een Doesje in ontvangst.

Freestyleshow

Sportwethouder Rene de Heer sprak tenslotte nog lovende woorden en opende het nieuwe teqcourt en de nieuwe mini-arena van Z.A.C. met een worp in plaats van een trap -’ik ben meer een korfballer dan een voetballer’. Jasmijn Janssen, vorige week nog vierde op de WK in Praag, gaf vervolgens een freestyleshow. 

Art Langeler krijgt als ambassadeur het eerste Doesje van Z.A.C.-voorzitter Denis Holterman.
"Een fantastisch initiatief", zegt Langeler over het Doesje.
Claudia Noordman krijgt het Doesje als langst dienende van Dames 1.
Rene de Heer aan het woord.
Rene de Heer doet een poging de bal in de mini-arena te gooien.
Sportpark Jo van Marle
Freestyleshow van Jasmijn Janssen
Freestyleshow Jasmijn Janssen
Freestyleshow Jasmijn Janssen
Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02