De laatste meters van Han-Peter Lucas in de door hem gewonnen Triathlon Zwolle van 2017.
De laatste meters van Han-Peter Lucas in de door hem gewonnen Triathlon Zwolle van 2017. Frank van Hienen (archief)

Zwolse triatleet plaatst zich voor WK Iron Man

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

TRIATLON

Zwollenaar Han-Peter Lucas heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd door als amateurtriatleet een ticket te verdienen voor de WK Iron Man op Hawaii.

Dat Lucas een meer dan behoorlijke triatlon kan lopen/zwemmen/fietsen op regionaal niveau en soms zelfs op nationaal niveau was bekend, maar met zijn prestatie op de EK Iron Man verraste hij vriend, vijand en zichzelf.

Lucas eindigde onlangs op de EK Iron Man in het Duitse Frankfurt als eerste Nederlander, als tweede in zijn leeftijdsklasse (40-44 jaar) en als 34ste in een speelveld van in totaal 1500 deelnemers. Hij legde de 3,8 kilometer zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km (marathon) lopen af binnen negen uren en tien minuten. Hij gaf daarmee een groot aantal professionele triatleten het nakijken.

“Het is een kwestie van discipline, trainen, voeding, een geweldige vrouw, de juiste mensen die me helpen en een beetje talent… Waar ik overigens wel een beetje laat achter kom (op mijn veertigste)”, probeert Lucas zijn succes te verklaren.

“De komende tijd wordt het trainen, trainen en nog eens trainen om het in februari 2022 op te nemen tegen de top van de wereld. Het wordt nu belangrijk om ervoor te zorgen dat mijn uitrusting tip top in orde is. Met de juiste hulp van familie en vrienden en hopelijk toekomstige sponsors, hoop ik deze droom samen waar te maken.”

Lees binnenkort in De Swollenaer een verhaal met deze Zwollenaar en zijn aanloop naar de WK Iron Man.

Wellicht dat Lucas ook weer te bewonderen is in de FysioZwolle Triathlon. Op zaterdag 25 september is de tiende editie van het evenement dat vorig jaar vanwege corona werd geannuleerd. Lucas stond in 2015 voor het eerst op het podium, hij werd toen derde op de kwart triatlon. In 2017 en 2019 was hij de sterkste en in 2018 moest hij alleen Mathijs Künzel voor laten gaan.