Afbeelding
Foto: Marijke Ripke

Horecahond Jackie staat aan de basis van ‘clean up the city’

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

ZWOLLE - Jos en Hilde Piening hebben een hond. Niet recent – zoals velen tijdens corona een hondje hebben aangeschaft – nee, Jackie van dit horecastel is inmiddels drie jaar huisgenoot bij de familie Piening. Dat betekent meerdere keren per dag de hond uitlaten. 

Jos kwam tijdens deze loopjes nogal wat straatvuil tegen. Meer dan hem lief is want ‘iedereen flikkert alles maar van zich af’. Krasse taal van deze horecaman die de World Cleanup Day op zaterdag 18 september aanstaande in zijn agenda inmiddels heeft aangekruist. Met dank aan Hilde die zich eveneens stoort aan het vele straatvuil. Hilde: “ik heb ons direct aangemeld waarbij ons café het startpunt is van deze grote opruimactie. Het belooft een bijzondere zaterdag te worden waarbij iedere volle vuilniszak een te planten boom oplevert. Na afloop krijgen alle deelnemers een speciaal voor deze actie gebrouwen Kolibiertje in het café aangeboden door Birdbrewery. Dat is de officiële organisatie van deze mooie actie.” Naar het zich nu laat aanzien is café de Gezelligheid het enige café in Zwolle die meedoet aan World Cleanup Day.

Kalender

Nu we er toch zijn, dan maar ook vragen naar iets wat op veler lippen ligt, de kalender. Verleden jaar kwam uit de creatieve koker van dit café het idee om een eigentijdse kalender samen te stellen met een licht erotische inval. “De kalender is meer dan duizend keer gekocht. Een mooi succes voor iets nieuws. En ja, ook voor dit jaar hebben wij besloten wederom een kalender op de markt te brengen. Het broeden op iets leuks is gestart maar wij zijn er nog niet helemaal uit. Wat zou het leuk zijn als deze kalender een jaarlijks terugkerend item wordt. Zo is de Pirelli kalender ook begonnen”, zegt Jos die met deze laatste opmerking zijn ambities bepaald niet onder stoelen banken legt. “Onze eerste kalender was zo’n succes dat zelfs het NOS-journaal daar aandacht aan heeft besteed.”

Kut

Met het, ogenschijnlijk, afvlakken van de vele corona discussies, kijkt deze ondernemer met een relativerende blik terug op de afgelopen anderhalf jaar. “Wat ik van corona geleerd heb is dat ik relaxter in het leven ben gaan staan. De focus is niet alleen maar op geld gericht. Ik noem het werken in een lagere versnelling. Natuurlijk is het kut dat onze pensioenpot nu leeg is. Daar wil ik niet te lang bij stilstaan hoewel het coronabeleid van de overheid mij enorm heeft gefrustreerd. Niet doorpakken, onduidelijke maatregelen – Piening houdt zijn hart vast als de horeca weer volledig opent; moet er bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in dure zuiveringsinstallaties? Inmiddels heeft hij wel een aantal offertes opgevraagd /PdJ - ik ben blij dat ik het overleefd heb. Mede dankzij ons superteam. Nu kijk ik vooruit. Zo hebben wij als gezin ons aangemeld bij de Pieter Pot actie met verpakkingsvrije boodschappen. 

Heel duurzaam, kijk maar op hun website www.pieter-pot.nl).

Aanmelden voor World Cleanup Day 2021 kan per e-mail info@cafedegezelligheid.nl