Het eerste elftal van SV Zwolle betreedt het veld voor een competitiewedstrijd.
Het eerste elftal van SV Zwolle betreedt het veld voor een competitiewedstrijd. Foto: Pedro Sluiter

Trainer SV Zwolle helemaal klaar met hoofdveld; ‘het is gewoon keihard’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

De staat van het hoofdveld houdt de gemoederen flink bezig bij SV Zwolle. Trainer Marco Onderberg wijst het kunstgras als schuldige van meerdere blessures aan, maar het veld is vorig jaar nog goedgekeurd door de gemeente. “Het is gewoon keihard. Een betonmat”, bitst Onderberg.

“Er zijn wel meer klachten en het probleem speelt al langer, maar helaas kunnen we er niet veel aan doen. Volgens de keuring voldoet het veld aan de norm, dus wat de gemeente betreft is het goed zo”, zegt voorzitter Harry Oosterhuis, die weet dat een onafhankelijke firma de keuring uitvoert. “En ik neem aan dat ze overal op dezelfde wijze testen, dus ja, wat kun je dan nog? Maar ik snap wel dat er naar het veld wordt gewezen. Als dat eenmaal in de koppies zit, dat de blessures daardoor komen, dan blijft dat beeld bestaan.”

Volgens Onderberg is het veld al een tijdje aan het einde van z’n latijn, maar stapelen de problemen zich dit seizoen op. Hij zag Mehmetdi Ozgen, Joao Wuarbanaran en Ron Stoutmeijer de afgelopen weken geblesseerd raken op de kunstgrassprieten. Aanvaller Stoutmeijer, een sterk aanspeelpunt, heeft zijn kruisbanden afgescheurd en het is de vraag of hij nog terugkeert in het prestatieve voetbal.

“Het kunstgras is dramatisch slecht. De scheidsrechter heeft er dit seizoen al twee keer een aantekening van gemaakt. Het damesteam is er ook niet over te spreken. En de keeper van Albatross raakte vorig seizoen ook zwaar geblesseerd op dit veld”, weet Onderberg, die zelfs overweegt om op veld twee te gaan spelen met de hoofdmacht. “Als ze dat willen en denken dat dat beter is, dan kan dat waarschijnlijk wel”, zegt voorzitter Oosterhuis, die weet dat SV Zwolle pas over twee jaren aan de beurt is voor vervanging. “Maar dat is geen harde belofte. Er is een schema, maar dat is met potlood ingevuld. Uiteindelijk is de gemeente de baas.”

Keepersprobleem

De problemen met het veld kan Onderberg er momenteel niet bijhebben, want de ziekenboeg was al aardig gevuld. Door de blessure van eerste doelman Daniel Hayford werd Douwe Bruinsma opgevist uit het vijfde elftal. “We hebben geen tweede keeper”, zegt Onderberg, die zijn goede vriend Martijn Kist daarom maar weer gevraagd heeft. Ondanks dat die nu in Apeldoorn woont en daar niet echt op zit te wachten, gaat hij SV Zwolle uit de brand helpen in het begin van de competitie.

‘Hou m’n hart vast’

De drie nederlagen in de beker (1-2 vv Lettele, 6-0 Groen Wit ‘62 en 1-2 Colmschate ‘33) werden gekleurd, in negatief opzicht, door de vele blessures. De ruime nederlaag tegen Groen Wit ‘62 was vooral te wijten aan het feit dat een speler op doel moest na het uitvallen van Hayford. In de laatste bekerwedstrijd deed Onderberg een beroep op de 42-jarige Rene Schwering uit het tweede elftal en miste hij zijn gehele voorhoede door blessures en een coronabesmetting. “Zo erg als dit heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Ik hou m’n hart vast”, kijkt Onderberg bibberend vooruit naar de komende wedstrijden in de vierde klasse G. Zondag gaat de competitie voor SV Zwolle van start met een uitwedstrijd tegen Holten.