Sjoerdtje Hak voor haar schilderijen
Sjoerdtje Hak voor haar schilderijen eigen foto

Sjoerdtje Hak en Thea Zoet in Galerie Bagijneweide

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

In Galerie Bagijneweide exposeren kunstschilder Sjoerdtje Hak en keramiste Thea Zoet tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 2 & 3 oktober, en zaterdag en zondag 9 & 10 oktober, van 11.00 tot 16.00 uur. Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle. Toegang vrij.

Lucht, aarde, water

Sjoerdtje Hak is bekend om haar weidse landschappen van rivieren onder imposante wolkenluchten. Hiermee staat zij in de traditie van de Hollandse landschapsschilders, zoals de 17e eeuwse meesters Jacob en Salomon van Ruysdael, en meer recent van de IJsselschilder Jan Voerman sr. Maar haar werk is verstilder. Koeien en ander vee ontbreken en bomen staan als wachtposten langs het water. We zien de silhouetten van afgelegen boerderijen of een enkele fabrieksschoorsteen. Het landschap is gevormd door de mens, en deze is onmiskenbaar aanwezig, maar nooit zichtbaar. Het is het landschap zélf dat spreekt, en wanneer het licht langs de machtige wolken scheert en over het landschap strijkt, toont dit zich in serene naaktheid, en geeft zo schoonheid terug aan de mens.

Intimiteit

Tegenover de weidsheid in de schilderijen van Sjoerdtje Hak staat de intimiteit in het werk van Thea Zoet. Zij is keramiste, maar verwerkt in haar sculpturen en objecten en ook hout en gereedschap, zoals hooivorken en smeedijzeren spijkers. Haar “Small pipes” bestaat uit een holle schijf van een Prunusstam, waarvan het binnenste is opgevuld met witte kokertjes.

Van opzij gezien doet de vorm, met de drie korte poten, denken aan een everzwijn. De kokertjes lijken te bruisen van leven en zo de bezieling van het dier uit te beelden. Maar ze kunnen ook worden geassocieerd met ruige wol, en dan wordt het dier plots een schaap.

Thea’s andere objecten zijn veelal luchtiger van vorm, maar hebben altijd iets organisch.

Boven het alledaagse

De weidsheid van Hak en de intimiteit van Zoet lijken op het eerste gezicht mijlenver uit elkaar liggen. Maar wie goed kijkt, ziet dat het werk bij beiden verwijst naar een onderliggende schoonheid, een verstilling en een puurheid die als vanzelf oprijst uit de intieme vorm of vanuit het grootse landschap. Beide kunstenaars laten ons zien dat er achter de waarneming een werkelijkheid ligt, waarin we kunnen uitstijgen boven het alledaagse, en waarin we bijna gewichtloos even kunnen opgaan in een groter geheel. Dat kunst op deze manier bevrijdend kan werken, is misschien wel de belangrijkste boodschap die deze twee kunstenaars ons geven. Zeer de moeite waard om te gaan zien, en vooral om te beleven.

Meer informatie:

www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle; www.instagram.com/paletzwolle;