Afbeelding
Foto: Aliëtte de Vries

Wander Botter is met zijn gedichten vaste gast bij 3FM

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Aliëtte de Vries) ZWOLLE - In het Algemeen Dagblad stond al eens een artikel over Wander Botter. Hij was toen heel verbaasd maar ook blij dat hij al drie keer met zijn gedichten te horen was geweest op radio 3FM in het programma Radio Op ’n Broodje van Rob Janssen. Afgelopen zondag klonk zijn stem weer op die zender. Voor de honderdvijftigste keer.

“Ik had al duizenden gedichten op de plank liggen toen ik bij Rob in de uitzending kwam”, zegt Wander terugblikkend. “En dat was zo’n succes dat ik sindsdien elke week even te horen ben.” Wander noemt zichzelf levenskunstenaar. Gedichten schrijft hij al tientallen jaren: over zijn leven, over zijn moeilijke jeugd, over alles eigenlijk. Ooit hoopt hij zijn gedichten te kunnen uitgeven en die droom is behoorlijk dichtbij. “Ik heb een uitgever gevonden in Amsterdam. Die is speciaal voor mensen met een beperking. Ik heb een beperking, kun je het zien?”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen.

Verdrietig

Op een heftige jeugd volgde een jarenlange vlucht in drank en drugs maar daarin kwam acht jaar geleden verandering. “Iedereen dacht dat ik in de goot zou belanden en kijk mij nou eens. Ik ben er zelf soms ook verbaasd over. De knop ging om toen mijn huisarts op bezoek kwam en zei dat ik niet lang meer zou leven als ik zo zou doorgaan. Dat gaf me de kracht om te stoppen. Nu zijn mijn gedichten mijn uitlaatklep. Ze zijn vaak verdrietig maar somber zijn ze niet. Somber is negatief, ik deel alleen mijn pijn. En ik schrijf op een manier die mensen aanspreekt. Niet met veel moeilijke woorden maar gewoon zoals ik het voel.” 

COC

Wander kwam er als jonge jongen achter dat hij homoseksueel was. “Dat was heel ongebruikelijk in de omgeving waar ik opgroeide. Ik schrok er zelf ook heel erg van. Maar het is zoals het is en ik doe er niemand kwaad mee. Vroeger kwam ik vaak bij het COC aan de Kamperstraat. Ook daar droeg ik teksten voor. Dat ze nu geen eigen pand meer hebben mis ik heel erg.” 

Trouw

Het honderdvijftigste gedicht van Wande bij 3FM is feestelijk gevierd. “Jan van Veen, die met die stem van Candlelight vroeger, heeft een gedicht van mij voorgedragen. Hij wil mij ook hebben maar dat doe ik niet. Ik blijf trouw aan Rob Janssen. Die geeft mij nu al zolang de mogelijkheid om mijn gedichten te laten horen. Ik hoop dat het nog heel lang doorgaat. En dat mijn gedichten door heel veel mensen gelezen worden.” 

De gedichten van Wander staan op zijn website: www.wander1401.nl.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 14 uur geleden