Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle koopt twee kunstwerken

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft twee beelden gekocht. Het gaat om een beeld van John Isaacs en één van Floor Coolsma. Beide kunstwerken waren dit jaar te zien in Zwolle als onderdeel van twee kunstmanifestaties: de lustrumviering van de Stichting Kunstwegen en de IJsselbiënnale. Voor de aanschaf van de twee beelden betaalt de gemeente Zwolle in totaal 22.500 euro.

Zwolle verstrekte voor deze twee manifestaties subsidie. “Met de aanschaf van twee beelden kunnen we de tijdelijke beschikbaarheid omzetten naar een definitieve plek in Zwolle”, aldus cultuurwethouder Monique Schuttenbeld. Het eerste werk is van John Isaacs, getiteld ‘This is the place. Sleepwalking into the Anthoropcene’. Aan de oever van de Overijsselse Vecht ligt een slapend hoofd dat is ingedeukt. Het is een grotere versie van het iconische beeld van Brancusi’s ‘Sleeping Muse’. Toen Isaacs hiervan een kleinere versie wilde maken, klapte het klei-model onbedoeld in. Dit ‘leeggelopen’ model bracht hem op een heel ander idee. Het verbeeldt de achteloze wijze waarop de mensen de natuur naar hun hand zetten: zij begeven zich als het ware al slaapwandelend in het Antropoceen. 

Bezinnen

Passanten die de route langs de Overijsselse Vecht lopen, kunnen het object gebruiken om op te gaan zitten. En, zoals Isaacs hoopt, om zich over die relatie tussen mens en de omringende natuur te kunnen bezinnen. Het kunstwerk is in ieder geval tot 15 oktober te zien in het Nieuwe Verlaat bij Zwolle. Daarna wordt bekeken waar het definitief wordt geplaatst. Het kunstwerk werd gerealiseerd door de Stichting Kunstwegen in samenwerking met Proeftuin Kunst en Landschap. De Stichting Kunstwegen bemiddelde bij de aankoop van het kunstwerk.

Haas

Het tweede werk is van Floor Coolsma, getiteld ‘Wachter’. Het kunstobject, een menshoge haas met drie stootwillen op zijn rug, was onderdeel van de IJsselbiënnale en staat tijdelijk in de Vreugderijkerwaard. De haas kijkt uit over het water, waar ooit de pont naar Zalk lag. De haas waakt voor het gevaar dat het water met zich brengt. De stootwillen zijn bedoeld ter bescherming. Ook dit kunstobject drukt passanten met de neus op de harde feiten van klimaatverandering en wateroverlast. Met de eigenaar van het gebied, Natuurmonumenten, wordt overlegd of het beeld hier definitief kan komen. 

Collectie

Zwolle heeft een collectie buitenkunst, bestaande uit ruim 130 objecten. “De beelden geven de omgeving karakter en versterken de identiteit ervan. Door kunst raken mensen met elkaar in gesprek en brengen werken zoals de Wachter van Floor Coolsma de geschiedenis en maatschappelijke vraagstukken naar boven. De coronapandemie heeft geleerd dat deze beeldende kunst een kunstbeleving is die altijd toegankelijk is. Het is ontzettend mooi dat deze twee werken onderdeel worden van ons diverse en rijke kunstaanbod”, aldus wethouder Schuttenbeld. 

De gehele collectie kunst in de openbare ruimte is ook via www.beelden.zwolle.nl te bekijken.

Afbeelding