Loes van de Stadsgracht
Loes van de Stadsgracht

Vrijheid

· leestijd 1 minuut Column

De lampjes branden weer, dankzij de vele vrijwilligers die de Eindhovense Lichtjesroute mogelijk hebben gemaakt. Ik heb de oude school in Woensel weleens bezocht waar al deze vrijwilligers samen komen.

Ze drinken daar koffie met elkaar, wisselen nieuwtjes en ideeën uit en ontfermen zich over de vele ornamenten die de lichtjesroute sieren. Soms moeten deze gerepareerd worden, van nieuwe lampen worden voorzien of ze dienen als inspiratie voor een nieuw lichtjesroute-icoon. De komende dagen hebben ze het ook druk. De lampjes hangen weliswaar en branden in alle glorie en dat willen ze zo houden. Dus wordt er dagelijks geïnspecteerd of alles nog intact is. Leven in vrijheid, ik ben niet anders gewend. In tegenstelling tot mijn ouders heb ik nooit een oorlog meegemaakt. Eindhoven werd op 18 september 1944 van de Duitse bezetter bevrijd. 

Volgende week ga ik met een meisje van tien naar het Achterhuis. Sinds de vertoning van het videodagboek van Anne Frank, begin dit jaar op de televisie, is het meisje in de ban van de onderduikster in het Achterhuis. Het dagboek waarin Anne beschrijft hoe het is om in een kleine ruimte met andere onderduikers te moeten leven terwijl haar jonge meisjeslichaam langzaam ontluikt, is wereldberoemd. Dat haar bevindingen ook nu nog een meisje van tien bezighouden, vind ik heel bijzonder. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het bezoek zal verlopen. Wat speelt er anno 2021 door een tienjarig meisjeshoofd dat met het leed van zoveel jaren terug wordt geconfronteerd? 

Zou zij zich realiseren dat Anne nu 92 jaar zou zijn geweest, indien ze de holocaust zou hebben overleefd? Zou ze in de wereld van de Anne kunnen stappen die op haar slaapkamertje wegdroomde bij de foto’s van Hollywood filmsterren? Zou ze het verdriet kunnen voelen van een opgesloten meisje dat de zonnestralen moest opvangen achter een verscholen zolderraam? Met mijn mobieltje zal ik proberen een en ander vast te leggen. In de hoop dat leven in vrijheid ook bij een tienjarige van nu als een groot voorrecht ervaren wordt.