Foto van een eerdere editie van de Eindhoven Maker Faire. (Foto: Rob Weekers).
Foto van een eerdere editie van de Eindhoven Maker Faire. (Foto: Rob Weekers).

‘Nerd of leek: iedereen kan meedoen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

EINDHOVEN - Een robot bouwen, energie opwekken, leren coderen, 3D-printen, of meebouwen aan een race-auto: het kan allemaal tijdens de Maker Faire. Op 25 en 26 september is het Beursgebouw het epicentrum van het evenement dat komende weekeinde voor de achtste keer wordt gehouden. Maar ook in het centrum is er veel te beleven. (Door Rob Weekers).

Thema van de Maker Faire is ‘De Makers van de hybride wereld’. Insteek is dat een blik wordt geworpen op de technologie van de toekomst. Naast de vertrouwde deelnemers die al eerder hun opwachting maakten tijdens eerdere edities van het evenement, staat ook een flink aantal nieuwe makers klaar om te laten zien wat zij in huis hebben als het gaat om nieuwe producten, concepten, installaties en workshops.

Interactief

“De Makers zijn pioniers in deze wereld van computers, elektronica, programmeren en digitale media, maar ook voorlopers op circulaire economie en duurzaamheid”, zo heet het wervend. Maker Faire-directeur René Paré: “Een groot deel van het aanbod is interactief, bezoekers kunnen zelf aan de slag met bijvoorbeeld workshops, vliegen met een drone, of een duik nemen in een 3D-wereld. We hebben een behoorlijk gevarieerd aanbod te bieden.”

Prima plek

Na eerdere edities die werden gehouden op Strijp-S, strijkt de Maker Faire voor het eerst neer in het Beursgebouw. “Een prima plek, weer terug naar de binnenstad”, vindt Paré. “In het Beursgebouw hebben we flink wat meer ruimte tot onze beschikking, kunnen de deelnemers nog meer de ruimte geven. Daarnaast betrekken we ook een deel van het centrum bij onze activiteiten.” Waarvan akte, in de Heuvelgalerie bijvoorbeeld laat Chris Dierickx zien hoe hij sieraden maakt van onderdelen van elektronica en horloge-onderdelen. Ook zijn daar wassen beelden te bewonderen, en wordt inzichtelijk gemaakt wat er komt kijken bij een circulaire modewinkel. In de bibliotheek kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar samen met hun ouders meedoen aan toffe projectjes. En ook in de Witte Dame en het 18 Septemberplein maakt deel uit van het evenement.

Volgens Paré schuilt de kracht van de Maker Faire in het feit dat iedereen kan meedoen. “Jong of oud, techneut, nerd of leek, er valt genoeg te ontdekken en te beleven. De Maker Faire is er voor iedereen die nieuwsgierig, creatief en leergierig is. En ja, natuurlijk hopen we dat bezoekers enthousiast worden van wat ze zien. Wat dat betreft zijn vermaak, ervaren én leren de pijlers van ons festival. Wanneer het is geslaagd? Als we blije gezichten zien.”

De Eindhoven Maker Faire is een doorstroomlocatie, hierdoor is een coronatoegangsbewijs niet benodigd voor toegang tot het Beursgebouw.

Meer informatie en aanmelden:eindhoven.makerfaire.com

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 5 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 6 uur geleden