Spel en vermaak zijn de belangrijkste ingrediënten van het Splinter Spektakel.
Spel en vermaak zijn de belangrijkste ingrediënten van het Splinter Spektakel.

Splinter Spektakel is er klaar voor

· leestijd 1 minuut Algemeen

EINDHOVEN - “We mogen weer los!” De organisatie van het Splinter Spektakel windt er geen doekjes om. Nadat het evenement afgelopen jaar voor het eerst in 35 jaar als gevolg van corona geen doorgang kon vinden, staan de vrijwilligers in de startblokken om Eindhovense kinderen een week vol spel en plezier te geven. (Door Rob Weekers).

Het Splinter Spektakel wordt traditioneel gehouden in de laatste week van de schoolvakantie. Sinds 1985 staat het evenement bij veel Eindhovense gezinnen in de agenda genoteerd. Kinderen van 3 tot en met 12 jaar kunnen op het terrein van speelpark De Splinter op Rode Kruislaan 2 hun hart ophalen aan allerlei activiteiten, van een waterglijbaan tot een draaimolen, van knutselen tot een stormbaan. Clowns en artiesten zorgen voor het entertainment. Thema voor de komende editie is: Feest in Eindhoven!

Draad oppakken

45 jaar speelpark de Splinter, 100 jaar stad Eindhoven, 35 jaar Splinter Spektakel. Wat afgelopen jaar een jubileumeditie moest worden, viel als gevolg van corona in het water. “Een grote teleurstelling”, zegt Tiny Monsieurs, een van de drijvende krachten achter het evenement. “We zijn blij dat we de draad weer kunnen oppakken. Niet in de laatste plaats omdat we het ons financieel niet kunnen veroorloven om nóg een keer alles op hold te zetten.”

Het Splinter Spektakel heeft zich verenigd in een stichting. Uitgangspunt is om ieder jaar een leuk en vooral betaalbaar evenement te kunnen aanbieden aan kinderen én hun ouders. “Een dagje uit voor iedereen”, zo omschrijft Monsieurs het. Om het evenement mogelijk te maken is de organisatie afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, zo’n kleine zestig in totaal. Monsieurs: “Die zijn onmisbaar.” Wat financiën betreft is de stichting afhankelijk van sponsoren en van subsidiegeld dat het krijgt van de gemeente Eindhoven. “Voor ons een teken dat we worden gewaardeerd.”

700 kinderen

De organisatie hoopt per dag rond de 700 kinderen over de vloer te krijgen. “Dat is het maximum dat we vanwege de coronavoorschriften moeten aanhouden”, zegt Monsieurs. Een andere aanpassing is dat entreekaarten alleen online kunnen worden gekocht. 

Monsieurs zet zich al 27 jaar met hart en ziel in voor het Splinter Spektakel. “De laatste week van de schoolvakantie houd ik standaard vrij. Ik zou het niet willen missen. Wat het zo leuk maakt? Het is fijn om te zien dat al die kinderen plezier hebben, daar doe je het voor.” Ze moet er niet aan denken, maar er bestaat een kleine kans dat ook ditmaal de poorten van het speelterrein gesloten blijven als er onverhoopt nieuwe coronamaatregelen worden opgelegd. “We houden natuurlijk wel de persconferenties in de gaten. En een schietgebedje wil ook nog wel eens helpen.”

Het Splinterspektakel aan de Rode Kruislaan wordt gehouden van dinsdag 31 augustus tot en met vrijdag 3 september van 10.30 tot 18.00 uur.

www.splinterspektakel.nl

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30