Loes van de Stadsgracht
Loes van de Stadsgracht

Sportstad

Algemeen

Met een score van 36 medailles behoort Nederland tot de top tien landen met de meest behaalde podiumplaatsen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. In Europa spannen we zelfs de kroon, want daar staan we op de eerste plek met de behaalde prestaties van onze sporthelden. 

Een super score, maar voor de sporters waren deze Spelen toch wel bizar te noemen. Geen juichend of aanmoedigend publiek, geen Holland Heineken-huis om gehuldigd te worden en dus ook geen rondedansje met onze koning en of koningin. De euforie van een overwinning of traan bij een teleurstelling moesten door de betreffende sporters alleen of met sportgenoten gedeeld worden. Partners, familieleden en goede vrienden waren thuis en konden door de coronapandemie alleen telefonisch hun support geven. Dat er sportieve prestaties geleverd kunnen worden zonder overvolle tribunes met fans, is tijdens deze Olympische Spelen bewezen. 

Maar of het leuk is? Ook massaal toegejuicht worden geeft een kick. Ik denk aan de terugkeer van de succesvolle zwemploeg uit Sydney in 2000. In Eindhoven werden de zwemmers massaal toegejuicht op het Stadhuisplein. In 1988 landde in Eindhoven het vliegtuig met daarin het Nederlandse elftal dat het EK Voetbal gewonnen had. Op het dak van Eindhoven Airport hing een grote banner met de tekst: Eindhoven Sportstad. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd Eindhoven meerdere malen tot Nederlandse sportstad van het jaar uitverkoren. Sinds Eindhoven haar zinnen op Techniek Design en Kennis (TDK) heeft gezet heeft onze stad deze sportieve ambitie verloren. Best wel jammer, toch? 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden