Yasin
Yasin

Zin in de toekomst

Column

Je hebt steden die al 300 jaar af zijn en nooit veranderen. Dit zijn typische steden om een dagje te bezoeken. Als je erdoorheen loopt ben je verzekerd van altijd hetzelfde decor. Je weet waar je moet eten, winkelen of een gebakje moet halen. Het is leuk om er af en toe naartoe te gaan voor een vertrouwd gevoel. Het mooie van ‘ons’ Eindhoven is dat we midden in de geschiedenis zitten. De stad wordt nu nog altijd gebouwd, is nooit af en verandert voortdurend. De gebouwen symboliseren het succes, de ontwikkelingen en de tijdsgeest van de stad. Met veel respect voor de cultuurhistorie, ambitie en een toekomstvisie.

Kijk naar de enorme Philipsfabrieken die gebouwd zijn vanaf 1890, Drents Dorp dat gerealiseerd is voor de arbeiders uit het noorden van Nederland of de Oostenrijkse houten woningen die zijn gebouwd in een vorige periode waarin er een tekort was aan woningen. Allemaal ontwikkelingen die de geschiedenis en groei van onze stad zichtbaar maken. Ook daarom is Eindhoven een fantastische stad.

Op sommige plekken moeten we de stad nog mooier maken. Het Stationsgebied is zo’n plek. Overdag krioelt het van de auto’s, taxi’s, fietsen, scooters en mensen die vooral zo snel mogelijk door dit gebied reizen. Daar komt binnen een paar jaar een einde aan.

Afgelopen week heeft de gemeenteraad namelijk drie belangrijke ontwikkelingen goedgekeurd, waarmee we in het Stationsgebied aan een nieuwe geschiedenis gaan bouwen. Deze plannen zijn een belangrijke stap in de totale verandering rondom het station. Je hoeft straks niet meer door dit gebied heen, maar gaat er juist naartoe.

Een plek waar iedereen, ook met minder geld, kan wonen. We ruilen veel stenen in voor groen en water en geven meer ruimte om onze gezondheid en de leefgebieden van flora en fauna te verbeteren. Het gebied krijgt een uitstraling die past bij het Eindhoven van nu én de toekomst. De groeigolven drukken een stempel op de geschiedenis van de stad. En hoe gaaf is het dat we onderdeel uitmaken van de geschiedenis van de toekomst. Daarom heb ik veel zin in de toekomst van onze stad.