Christel Colley: 'Iets doen voor een ander geeft voldoening.' Hulp ontvangen van een ander betekent niet dat je hebt gefaald, het betekent dat je er niet alleen voor staat, zo is het uitgangspunt.
Christel Colley: 'Iets doen voor een ander geeft voldoening.' Hulp ontvangen van een ander betekent niet dat je hebt gefaald, het betekent dat je er niet alleen voor staat, zo is het uitgangspunt.

Buurtgezinnen biedt steuntje in de rug

· leestijd 1 minuut Algemeen

EINDHOVEN - Waarom moeilijk doen als het samen kan? Het is het uitgangspunt van Buurtgezinnen, een initiatief dat een paar maanden geleden in Eindhoven is gestart. Buurtgezinnen is er voor gezinnen die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. (Door Rob Weekers).

Opvoeden doen we samen, zo luidt het credo van Buurtgezinnen. Christel Colley is namens Buurtgezinnen in Stratum en Tongelre actief als coördinator en stemt zorgvuldig vraag en aanbod op elkaar af. Een kwestie van maatwerk, zo blijkt. Om tot een goede match te komen, gaat Colley zelf bij de gezinnen langs en kijkt ze welke gezinnen het best bij elkaar passen. Gezinnen met een hulpvraag (vraaggezin) kunnen bij Buurtgezinnen aankloppen, en mensen die een helpende hand willen toesteken (steungezin) zijn ook welkom. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast, zo is de insteek.

Uitdagingen

“Soms hebben mensen een steuntje in de rug nodig. Ieder gezin komt voor uitdagingen te staan”, wil Colley maar zeggen. Hulp ontvangen van een ander betekent niet dat je hebt gefaald, het betekent dat je er niet alleen voor staat, zo is het uitgangspunt. Bijkomend voordeel: door het sociale netwerk om gezinnen heen te vergroten, zijn er vaak opeens veel meer mogelijkheden.

Steungezinnen worden voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. De ondersteuning die een steungezin biedt, kan ook veranderen in de loop van de tijd. Buurtgezinnen biedt mensen de mogelijkheid om even op adem te komen, wat rust te pakken. “Als ouder ben je nooit helemaal perfect, gelukkig maar”, zegt Colley.

Hulpvragen

Het gaat bij Buurtgezinnen om alledaagse zaken. “We kijken wat er mogelijk is”, vertelt Colley. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: een (halve) dag per week een peuter opvangen, een kleuter naar zwemles of sport brengen of een rustige huiswerkplek bieden aan een puber. Het zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog genoeg hulpvragen te bedenken, weet Colley uit ervaring.

Soms zijn er grenzen aan wat geboden kan worden. Voor gezinnen met een zogeheten multi-problematiek kan Buurtgezinnen weinig betekenen. “Het gaat dan ook om overzichtelijke hulpvragen die relatief makkelijk zijn in te vullen”, zegt Colley. Als voorbeeld vertelt ze over een Syrisch meisje dat op woensdagmiddagen bij een gezin langsgaat. “Een mooie gelegenheid om te oefenen in de Nederlandse taal, want dat wordt bij haar thuis niet gesproken. Het bakken van een cake bijvoorbeeld is niet alleen leuk, en passant worden er ook nieuwe woorden geleerd. Iets doen voor een ander, het geef voldoening.”

www.buurtgezinnen.nl

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02