Kanessa Muluneh tijdens een clinic die afgelopen zomer in Eindhoven werd gehouden. (Foto: Rob Weekers).
Kanessa Muluneh tijdens een clinic die afgelopen zomer in Eindhoven werd gehouden. (Foto: Rob Weekers).

Eindhoven Valkyries zijn er klaar voor

· leestijd 1 minuut Sport

EINDHOVEN - Stond afgelopen zomer het team nog in de steigers, nu is het voor de vrouwen van The Eindhoven Valkyries aftellen totdat het voor de eerste keer mee spelen in competitieverband in de Queen’s Football League (QFL). Voor het American Football team ziet de toekomst er zonnig uit. Zeker nu er ook nog eens interesse is vanuit Amerika voor de Nederlandse competitie. (Door Rob Weekers)

The Eindhoven Valkyries zijn de jongste loot aan de stam in de QFL, waar nu in totaal zeven teams uit Nederland aan deelnemen. Het Eindhovense team viste een paar maanden geleden nog naar aspirant-leden tijdens een clinic op sportpark De Hondsheuvels in Woensel, nu thuisbasis van het team. “Dat heeft geleid tot voldoende aanwas”, zegt woordvoerder Jennifer Delano. “Het team staat er nu, dat het is gelukt is fantastisch.”

American football is een nog relatief onbekende sport. Dat weet Kanessa Muluneh als geen ander. Zij zag in 2017 een filmpje op You Tube over American football en was direct in de ban van het spelletje. De in Amstelveen woonachtige Muluneh trok bij de Amsterdamse football vereniging de Crusaders aan bel, maar kreeg te horen dat de vereniging geen vrouwenteams kent. Voor Muluneh reden genoeg om een eigen team op te richten. “Daar was direct veel animo voor”, blikt ze terug. Uiteindelijk vormde het de opmaat tot de Queens Football League.

Sneltreinvaart

Muluneh is er zelf ook wel verbaasd over dat alles in een sneltreinvaart is gegaan. Zeker nu de Amerikaanse American Football organisatie voor vrouwen, de Women’s Football Alliance (WFA), heeft haar oog laten vallen op Nederland. “De samenwerking is niet ons initiatief geweest”, zegt Muluneh. “Europa is voor de Amerikanen interessant om de sport mondiaal meer aanzien te geven.” Met de WFA als partner kunnen spelers uit de Nederlandse QFL in Amerika spelen en daar mogelijk een professionele carrière starten zoals dat nu al kan voor sporten als voetbal en tennis. Daarnaast gaan er door de samenwerking met de WFA veel internationale deuren open en kunnen de leden van de QFL deelnemen aan wedstrijden in de VS.

Muluneh staat te popelen om te starten met de competitie, maar moet nog even geduld hebben. “Corona houdt nog veel tegen, maar het fundament voor de vrouwencompetitie is gelegd.” Aan ambities geen gebrek. De Amstelveense heeft nog volop plannen, maar heeft naar eigen zeggen haar droom nog niet kunnen waarmaken, zelf actief deel uit maken van een team. “Maar da’s geen ramp. Dat we nu zo geweldig groeien geeft een kick.”

Jennifer Delano maakt een vergelijk met het vrouwenvoetbal, dat na een lange tijd vaste voet aan de grond heeft gekregen. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan.” De sport staat volgens haar hier nog in de kinderschoenen. “Maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Nu is het moment voor speelsters om in te stappen. Alles ligt open: een stage in de VS, een plek in het nationaal team, het kan allemaal.”

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02