Orhan Džepar schudt de hand van Iker Pozo na de remise tussen FC Eindhoven en Helmond Sport, eerder dit seizoen. (Foto: Johan Manders).

FC Eindhoven speelt vrijdag derby tegen Helmond Sport

EINDHOVEN - Afgelopen vrijdag speelden de Eindhovenaren voor de tweede week op rij een thuiswedstrijd tegen een Jong-ploeg. Waar de week ervoor Jong PSV op bezoek kwam, was het ditmaal de beurt aan Jong Ajax. In eigen huis speelden de Blauw-Witten een sterke tweede helft waarin het driemaal wist te scoren: 3-0.

De overtuigende thuisoverwinning was precies wat de Eindhovenaren nodig hadden, na de roerige week die eraan vooraf ging. Aan het begin van de week werd duidelijk dat trainer Ernie Brandts het seizoen niet af zou maken bij de Blauw-Witten, waardoor Jan Poortvliet aan de technische staf werd toegevoegd. In de daaropvolgende wedstrijd tegen Jong Ajax wist FC Eindhoven te overtuigen met wellicht als grootste lichtpunt de strijdbaarheid van het team. In de eerste helft leek de speelstijl met druk naar voren nog wat onwennig voor de spelers, maar in de tweede helft wierpen de aanvallende intenties van de Eindhovenaren zijn vruchten af.

In de openingsfase van het duel was het de doelman van FC Eindhoven, Ruud Swinkels, die een heldenrol vervulde. Al in de vierde minuut kregen de Amsterdammers een strafschop, maar de immers betrouwbare goalie wist voor de tweede week op rij een strafschop te stoppen in het Jan Louwers Stadion. De Blauw-Witten kregen hier zichtbaar een boost van en kwamen meer en meer in hun element. Dit resulteerde in minuut 55 in een doelpunt. Middenvelder Iker Pozo startte zelf de aanval op en gaf de bal aan Jasper Dahlhaus. Zijn schot kon nog gekeerd worden, maar het was diezelfde Pozo die alert was en de rebound binnentikte. Luttele minuten later wisten de Eindhovenaren de score te verdubbelen. Enigszins fortuinlijk kreeg Maarten Peijnenburg de bal tegen zich aangeschoten, waardoor doelman Daan Reiziger het nakijken had, 2-0. In de absolute slotfase van de wedstrijd was het Jacky Donkor met het slotakkoord. Na een goede individuele actie schoot hij de bal tegendraads in en wist hij zo de eindstand te noteren: 3-0.

Helmond Sport

Aanstaande vrijdag staat de derby tegen Helmond Sport op het programma. Om 21.00 uur zal er afgetrapt worden in het Helmondse SolarUnie Stadion. Voor FC Eindhoven is dit een mooie kans om glans te geven aan een wisselvallig laatste halfjaar. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN. Eerder dit seizoen, op 11 september 2020, speelde FC Eindhoven gelijk tegen Helmond Sport. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 17 uur geleden