Gijsje van Bakel: 'Als we de noodzaak tot verandering niet inzien, dan doen we iets verkeerd.' (Foto: Rob Weekers).
Gijsje van Bakel: 'Als we de noodzaak tot verandering niet inzien, dan doen we iets verkeerd.' (Foto: Rob Weekers).

‘Hallo wereldleiders, word eens wakker!’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Voor Gijsje van Bakel uit Eindhoven wordt de maand november een bijzondere. Dan wordt in Glasgow de Klimaatconferentie gehouden van de Verenigde Naties. Van Bakel is erbij, met een grote lappendeken waaraan mensen uit de hele wereld een klein stukje aan hebben bijgedragen. “Om te laten zien dat het anders moet, en dat we het samen moeten doen.” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN Een troostdeken voor het klimaat. Zo heet het initiatief dat de Eindhovense eind afgelopen jaar is begonnen. Op Instagram roept ze mensen op om een lapje stof van tien bij tien centimeter naar haar op te sturen. Gehaakt, gevild, gebreid of wat dan ook. Al die afzonderlijke lapjes stof worden door Gijsje van Bakel verwerkt in wat kan worden omschreven als een grote kleurrijke sprei. “Ieder afzonderlijk deel is afkomstig van iemand die zich net als ik grote zorgen maakt over onze planeet”, zegt Van Bakel.

Wat nu nog een enigszins een bescheiden lappendeken is, moet gaan uitgroeien tot een gigantische kleurrijk geheel, zo is de bedoeling. Iedere dag houdt Gijsje van Bakel nauwlettend haar brievenbus in de gaten voor wat ze noemt ‘een cadeautje op de deurmat’. De eerste ‘oogst’ van de dag is al binnen zegt Van Bakel, als ze wijst op twee enveloppen die op de keukentafel liggen. “Daar word ik heel blij van.”

Enkele lapjes liggen al klaar om door Van Bakel met behulp van een naaimachine te worden toegevoegd aan haar project. De meeste bijdragen zijn afkomstig uit Nederland, maar ook uit het buitenland hebben de lapjes stof hun weg gevonden naar Eindhoven. Rusland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk. “Ik hoop op een sneeuwbaleffect”, zegt Van Bakel. “Een deken waarmee we het Ketelhuisplein kunnen volleggen”, heet het ambitieus. “Maar eentje van tien bij tien meter zou ook al mooi zijn.”

Helemaal van slag was Van Bakel na het zien van de documentaire A Life On Our Planet van de Britste filmmaker David Attenborough. De documentaire laat zien hoe de mens roofbouw pleegt op onze planeet, en dat dit op den duur ernstige gevolgen heeft. Massaconsumptie, overbevolking, klimaatverandering, toenemende co2-uitstoot, als we niet op de rem trappen, kan het wel eens te laat zijn. Onverbloemd wordt in de documentaire een einddatum voor onze planeet genoemd: 2100. “Daar schrok ik enorm van, het heeft me tot tranen toe bewogen.” Of haar actie veel soelaas biedt, weet Van Bakel niet. Wél dat niets doen geen optie is.

 ”Natuurlijk, klimaatverandering is een complex probleem. En ik heb ook niet alle oplossingen voor handen. Maar wél kan ik zorgen dat ook anderen zich meer bewust worden van het feit dat het niet goed gaat met onze aarde, en met de troostdeken een signaal afgeven. Als we de noodzaak tot verandering niet inzien, dan doen we iets verkeerd.”, zegt Van Bakel gedreven. “Hallo wereldleiders, word eens wakker!”

Ook een bijdrage leveren? comfortblanketforourplanet.com