Afbeelding
Foto: Eigen foto

Schatkameropera brengt ‘God, seks en Shostakovich’

Cultuur

ZWOLLE - Celliste en theatermaakster Rata Kloppenburg schreef een autobiografische stuk over het opgroeien in een christelijke commune in de jaren zeventig en het loskomen daarvan: ‘God, seks en Shostakovich’. 

Het is een monoloog voor vrouw, cello en piano. De première van deze voorstelling is in de Cortegaerdtzaal van Theater de Spiegel op dinsdag 5 oktober om 20.00 uur. Daarna is de productie nog op zeven andere plaatsen in en buiten Zwolle te zien. Zie voor de speellijst en reserveringen www.deschatkameropera.nl. Pianist René Veen begeleidt Rata bij de uitvoering van de muziek van Shostakovich. Don Quishocking-oprichter George Groot coachte Rata bij het schrijven van de tekst. Allan Zipson, vele jaren als docent verbonden aan de Amsterdamse Toneelschool, voerde de regie.

Monoloog

De stichting Schatkameropera, die sinds 2006 met succes een flink aantal muziektheater producties uitbracht, brengt nu deze monoloog waarin Kloppenburg luchthartig (‘er mag gelachen worden’) over beklemmende zaken vertelt: over de ingewikkelde verhouding met haar vader, de leider van de christelijke commune. Over haar angst voor de verleidelijke buitenwereld en een familiegeheim. Maar ook over de kracht van het blijvende verlangen naar grote woorden als liefde, avontuur, overgave en verbondenheid. En, onlosmakelijk daaraan verbonden, de onverwachte wendingen die dat oplevert. 

De cellosonate van Shostakovich leidt een verhaal in of neemt muzikaal het verhaal over en geeft het publiek de gelegenheid mee te reizen met hun gevoelens en associaties.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden