Hans Veenema (links) en Kees Bierman zijn verbonden door muziek.
Hans Veenema (links) en Kees Bierman zijn verbonden door muziek. Foto: Sigrid Aalfs

Muziek, bidden en een kaarsje branden in De Hoofdhof

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Iedere woensdagmiddag kunnen mensen de Open Kerk van de protestantse kerk de Hoofdhof aan de Kerkweg bezoeken om te genieten van muziek of om een kaarsje aan te steken. Open Kerk betekent dat de kerk voor iedereen open is van 14.00 tot 16.00 uur. Hans Veenema, kerklid, zorgt ervoor dat er elke week een gastvrouw of -heer is, en een organist, pianist of een andere muzikant. “Wij willen graag de wijk erbij betrekken, maar ieder is welkom, of je nu gelovig bent of niet. Tegenwoordig heeft de kerk een andere rol, meer open naar de samenleving.”

door Sigrid Aalfs

Open Kerk begon ruim een jaar geleden, omdat de kerk dicht was vanwege corona. “We wilden als kerk present zijn in de samenleving, ” legt Veenema uit. “Voorlopig gaan we ermee door, vanaf volgend jaar op een later tijdstip, van 15.00 tot 17.00 uur.” 

Een vast groepje komt elke week, maar Veenema ziet dat graag uitbreiden. “Ik merk dat mensen wel behoefte hebben aan muziek, er komen veel bewoners van woonzorgcentrum Berkumstede. Velen doet het goed naar muziek te luisteren; het brengt hun terug bij mooie herinneringen.” 

Om Open Kerk meer bekendheid te geven flyert de kerk in de wijk en plaatst het advertenties in wijkkrant de Berkummer. In de wijkkrant staat het Open Kerkprogramma van oktober tot en met december. De samenwerking met Berkumstede, aan de overkant van De Hoofdhof, is belangrijk over en weer, ook voor mond-tot-mond reclame. “Ik haal en breng daar een oudere dame die niet alleen kan oversteken. Daar zijn nog wat vrijwilligers nodig” 

Gast Kees Bierman komt iedere week voor de muziek. Hij is 89 jaar en woont nog zelfstandig in de wijk. “Ik speel zelf piano thuis. Hier is niet alleen kerkmuziek te beluisteren, er is ook ander repertoire.” Ik ben geen kerkganger, maar voel me hier opgenomen.”

Veenema vertelt dat in oktober leerlingen van een muziekschool gaan optreden, en in december komt een trekzakclub, in plaats van een organist. Daarmee trekken ze jongere mensen aan en het brengt afwisseling. De kerk heeft een piano en orgel, soms worden beide tegelijk gespeeld. Iedere muzikant treedt belangeloos op. Naast de kerkzaal is een stilteruimte waar mensen kunnen bidden, mediteren en een kaarsje kunnen aansteken. “Af en toe bezoekt iemand de ruimte om te bidden, we merkten dat bijvoorbeeld toen een deel van Nederland en Duitsland overstroomd waren. De stilteruimte is uit behoefte ontstaan. ”

Naast muziek en stilte kunnen bezoekers ook genieten van kunst. Nu is een expositie van schilderijen van Martin Haas te zien. Hij woont in Wijhe, een deel van zijn werk is gemaakt in Overijssel. Zijn stijl is divers; van figuratief, expressionistisch tot impressionistisch, soms abstract. De werken zijn nog te zien tot en met september.

Voor meer informatie: www.hoofdhof.nl, en www.martinhaas.nl.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13