"Tijdens de Online Passie kun je verbinding voelen," vertelt Bert van de Wetering.
"Tijdens de Online Passie kun je verbinding voelen," vertelt Bert van de Wetering. Foto:Sigrid Aalfs

Online meezingen met Johannes Passie

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Veel mensen bezoeken in normale tijden de kerk met Pasen, om onder andere te genieten van de passiemuziek. Dat kan dit jaar niet, daarom bedachten de Zwolse klassiek zanger en zangtrainer Bert van de Wetering en technicus Henri Paarhuis, een Online Johannes Passie. “Deze Johannes Passie wordt uitgevoerd door professionele musici, een deels Zwols ensemble genaamd het Nederlands Bach Consort, en orkest Combattimento,” vertelt Van de Wetering.

(door Sigrid Aalfs)

“Plus honderden zangers wereldwijd die vanuit huis de liederen meezingen, hoorbaar en zichtbaar. Een mooi alternatief voor kerkbezoek, en een die verbindt. ” Op Goede Vrijdag is deze via een live-stream te zien en te beluisteren.

De honderden zangers uit binnen- en buitenland oefenden de afgelopen vijf weken de liederen, genaamd koralen, door middel van online lessen die van te voren waren opgenomen.

“De training heet Zingend naar Pasen. Iedere deelnemer oefende twee koralen per week met zijn of haar eigen zangstem, in een online omgeving. De deelnemer logt in, voor iedere week stond er weer een les klaar, met bladmuziek in Nederlandse vertaling die gedownload kan worden.”

“Het tilt je op, je gaat nog beter je best doen, het geeft energie!”

Een les bestaat uit drie onderdelen; in het kort; eerst een warming-up om stem en lijf op te warmen, dan de uitleg van de koraal, uitspraak van de tekst, het stuk gespeeld met het kistorgel. In het derde deel van de les oefent de deelnemer met Van de Wetering zogenaamd één-op-één. “ Eén zangstem springt er dan uit; de stem van de deelnemer, oftewel de meezing- of oefenstem, zodat hij of zij echt het idee heeft met professionals in eigen huis te oefenen. Het tilt je op, je gaat nog beter je best doen, het geeft energie!”

De deelnemers konden ervoor kiezen een filmpje van henzelf te maken. In de live-stream zijn daarom filmpjes te zien van zingende deelnemers. Het professionele deel werd opgenomen in een kerk in Steenwijk. “Zo is er verbinding tussen de professionals op het podium en de zangers thuis. Vanuit je eigen bank kun je lekker thuis kijken en luisteren, en vooral die verbinding voelen. Ik vind het belangrijk mooie momenten te helpen creëren thuis, vooral nu. Goede dingen doen, daar gaat het nu om. Zingen is belangrijk voor mensen om zich gelukkig te voelen. De filmpjes zijn mooi, maar het proces is minstens zo belangrijk als het eindproduct. Met goede energie aan iets werken, dat gevoel heb ik.”

De Johannes Passie is van Bach en vertelt het lijdensverhaal van Jezus volgens het Bijbelboek Johannes. De onderwerpen die bezongen worden zijn ook nu herkenbaar; Het gaat over lijden en verraad, maar ook over hoop, liefde en leven, over passie en overgave.

Aanmelden voor de live-stream; www.zingalsvanzelf. ” De training Zingend naar Pasen is een onderdeel van Zing als Vanzelf van Bert van de Wetering.