Wim Eikelboom, initiatiefnemer Vijftig Variatief Voerman, bij de IJssel.
Wim Eikelboom, initiatiefnemer Vijftig Variatief Voerman, bij de IJssel. Foto: Frans Paalman

Vijftig niet-schilders schilderen de IJssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Vijftig niet-schilders van verschillende leeftijden bestrijken op 4 september de oever van de IJssel om het landschap van de rivier te schilderen. Het evenement dat ‘Vijftig Variaties Voerman’ heet is een ode aan landschapsschilder Jan Voerman. “Het is leuk om te zien dat veel verschillende mensen mee gaan doen en dat deze mensen allen een andere kijk op de IJssel op het schildersdoek kunnen neerzetten”, vertelt Wim Eikelboom, initiatiefnemer van de dag. Eikelboom wil met de dag bewustzijn creëren over de grote waarde van het IJssellandschap.

(door Joost ter Bogt)

Voorafgaand aan de dag, waarvan alle plekken al gereserveerd zijn door deelnemers, krijgen alle schilders eerst een korte workshop landschapschilderen van kunstenaar Daniel Douglas. “Hij leert de deelnemers de verschillende kenmerken van het landschapschilderen aan, zoals de horizon en de compositie van een landschap in een schilderij”, vertelt Eikelboom. “Douglas gaat dit laten zien door middel van een filmpje op YouTube, maar presenteert de cursus ook nog live via Facebook, voorafgaand aan 4 september.”

Tijdens de dag, wanneer alle deelnemers goed voorbereid zijn, begint het schilderen. De deelnemers worden voorzien van koffie en thee en gaan aan de slag. “Er doen veel verschillende deelnemers mee, van alle leeftijden. Er zijn veel aanmeldingen van Zwollenaren, maar we hebben ook aanmeldingen ontvangen van mensen met een migratieachtergrond. Dit is leuk, omdat al deze verschillende mensen een eigen interpretatie van de IJssel op het doek kunnen zetten. Op deze manier krijg je meer dan vijftig verschillende schilderijen, die ieder op eigen manier de charme van de IJssel laten zien.”

En juist deze charme maakt dat Eikelboom de dag heeft georganiseerd. “De charme van de IJssel heeft voor mij te maken met brede uiterwaarden en met de rivier die diep in het landschap verzonken ligt. Ook de vele oevers en de openheid van de rivier in het landschap, met akkers en weilanden, dragen er aan bij. Dit zorgt voor een gemoedelijke en rustige sfeer. Die openheid is waardevol. Er zijn plannen voor windmolens, maar dat zou een vloek zijn voor het landschap, vind ik. Het is leuk dat alle mensen die meedoen, de charme die de IJssel voor hen heeft tot uitdrukking kunnen brengen”, vertelt Eikelboom enthousiast. 

Eikelboom is erg tevreden met de organisatie van de dag. “Ik heb al meer dan vijftig aanmeldingen, dus er kunnen zich geen nieuwe geïnteresseerden melden. Wel is iedereen welkom om te komen kijken 4 september.” Er is nog iets dat ontbreekt, vertelt hij. “Het zou prachtig zijn als ik na de schilderdag een plek kan vinden waar we alle schilderijen van de deelnemers kunnen exposeren, zodat meer mensen van de prachtige IJssellandschapen kunnen genieten.”