Violet Roosberg van de protestgroep in 'haar' bushalte aan de Gombertstraat. (Foto: Frans Paalman)
Violet Roosberg van de protestgroep in 'haar' bushalte aan de Gombertstraat. (Foto: Frans Paalman) Foto: Frans Paalman Zwolle

Protest tegen nieuwe busdienstregeling

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Sinds het in dienst treden van de nieuwe RRReis busdienstregeling in de stad zijn sommige bushaltes in Holtenbroek geschrapt. Reden tot protest, zo vindt actiegroep ‘Lijn 2 Holtenbroek per direct terug’. De actiegroep heeft inmiddels de tweede kamer benaderd, omdat de provincie het laat afweten, zo meldt Violet Roosberg, een van de actievoerders. “Sommige mensen hebben het gevoel geen kant op te kunnen.”

(door Joost ter Bogt)

“De afstanden tot haltes zijn op sommige plaatsen in de wijk ontzettend groot geworden. Als je slecht ter been bent of bijvoorbeeld met een kinderwagen in de bus moet is dit erg lastig. Zelfs voor mensen die wel goed ter been zijn is de afstand tot sommige haltes nu te ver. Daarnaast staat het in contrast met klimaatdoelen. Als je wil dat de auto uit de stad verdwijnt, dan moet er op z’n minst een goede ov-voorziening zijn.” Roosberg voelt zich niet gelijk benaderd. “Je kunt niet uitleggen dat haltes in Holtenbroek worden geschrapt, terwijl Stadshagen een tweede buslijn heeft gekregen. Wij zijn geen tweederangs burgers.”

De actiegroep is opgericht om in gesprek te gaan met de provincie en de gemeente. Via een mail tussen de actiegroep en de provincie, in handen van deze krant, laat de provincie het volgende weten: ‘Hoewel het aantal reizigers dat hier hinder van ondervindt beperkt is (en ik weet dat u anders ziet), begrijpen wij heel goed dat dit voor sommige reizigers zorgt voor minder (goede) mogelijkheden om te reizen’. Voor de actiegroep is dit een onduidelijke boodschap. “Waarop baseert de provincie zich? De signalen uit de wijk zijn totaal anders”, laat Roosberg weten.

In een reactie laat de provincie weten dat de geschrapte haltes goed waren voor 10% van de reizigers op lijn 2, de lijn naar Holtenbroek. Op het deel van de route dat nu niet meer wordt gereden stapten eerder gemiddeld 2.6 mensen in, waar de provincie minimaal 8 mensen had willen zien. Ook geeft de provincie aan om op de korte termijn bijvoorbeeld te kijken of reizigers gebruik kunnen maken van WMO-vervoer, waar dat voorheen alleen mogelijk was voor mensen met een WMO-indicatie. Voor de langere termijn kijkt de provincie naar een meer vraagafhankelijke oplossing, zoals een buurtbus met vrijwilligers, zo laat een woordvoerder weten. Ook geeft de provincie aan de signalen van de actiegroep zeer serieus te nemen en in gesprek te willen met de groep.

Het probleem wordt breed gedragen. De actiegroep heeft steun van verschillende woonzorgcentra, de moskee en de katholieke en protestantse kerk. Ook laat Roosberg weten dat de Seniorenraad de actie steunt en bezig is met het opstellen van een vergelijkbare boodschap richting provincie. De seniorenraad doet dit, omdat goede ov-gelegenheden voor ouderen in Holtenbroek in het geding zijn gekomen, verklaart Roosberg. “De reactie die we tot nu toe hebben gekregen van de provincie voelt als een domper. Daarom zijn we naar de Tweede Kamer gestapt.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Linea rekta steekt zich in de schulden voor theatervoorstelling Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Univé Zwolle trakteert twee lokale goede doelen op een waardecheque van 1000 euro Algemeen gisteren
Afbeelding
Zwolse Orgelwandeltocht op zaterdag 20 april Algemeen 17 apr, 08:19