Reisdocumenten en rijbewijzen bezorgd aan de voordeur

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - De Gemeente Zwolle bezorgt vanaf maandag 1 februari ook nieuw een paspoort, ID-kaart of rijbewijs aan huis. 

De gemeente Zwolle voert deze dienst dan (opnieuw) in. In 2017 deed Zwolle al een pilot met het thuisbezorgen van reisdocumenten. Deze pilot is na een jaar gestopt vanwege te weinig animo. Vanwege het coronavirus is de verwachting dat er nu meer belangstelling is voor deze dienst. Daarom heeft de gemeenteraad gevraagd om bezorging weer mogelijk te maken. Extra is dat nu ook rijbewijzen thuis kunnen worden bezorgd. Dat is normaal gesproken niet toegestaan, maar vanwege de coronabeperkingen heeft de Rijksoverheid hier een uitzondering voor gemaakt.

Het thuisbezorgen gebeurt door de bezorgdienst AMP Groep. Dit bedrijf voldoet aan strenge normen wat betreft de beveiliging van persoonsgegevens. Zwollenaren kunnen zelf met AMP groep een bezorgafspraak maken en bepalen ook zelf wanneer en waar de afspraak plaatsvindt. Dat kan ook op uw werk zijn of op een locatie buiten Zwolle. De bezorgers controleren ter plekke de identiteit, voordat zij het document persoonlijk overhandigen. Daarbij houden zij zich aan de coronamaatregelen.

Het thuisbezorgen van een paspoort, ID-kaart of rijbewijs kost tussen de 10 en 15 euro, afhankelijk van het tijdstip van bezorging. Dat bedrag is de kostprijs van deze dienst. Het document is ook gratis op te halen op het Stadskantoor. 

Het aanvragen van een reisdocument moet overigens nog wel steeds op het Stadskantoor worden geregeld. Dat is zo vastgelegd in de wet. Dat geldt ook voor de eerste aanvraag of een wijziging van uw rijbewijs. Een rijbewijs verlengen kan in Zwolle wel online.

Het thuisbezorgen van reisdocumenten is in elk geval de komende twee jaar mogelijk. Daarna wordt de dienst geëvalueerd. Het thuisbezorgen van rijbewijzen is mogelijk totdat de coronabeperkingen zijn opgeheven.