De nieuwe grote testlocatie van de GGD in de Zwolse IJsselhallen is geopend (Foto: Frans Paalman)
De nieuwe grote testlocatie van de GGD in de Zwolse IJsselhallen is geopend (Foto: Frans Paalman) Foto: Frans Paalman Zwolle

Snelteststraat IJsselhallen: ‘Het is een soort zwangerschapstest’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - In de IJsselhallen is afgelopen vrijdag de eerste L-testlocatie van Zwolle geopend. De coronatestlocatie heeft tien teststraten en biedt daarmee testcapaciteit voor maximaal 2500 mensen per dag. In de teststraat wordt getest met de zogenoemde antigen methode, ook wel bekend als de sneltest. “9 november spraken we nog van een misschien. Nu is het minder dan een maand later al zover”, aldus Margreet Algera, strategisch manager van GGD IJsselland.

(door Joost ter Bogt)

In de tien straten die de testlocatie bevat worden de sneltests van negen uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avond afgenomen. De bedoeling is dat het testresultaat binnen enkele uren bekend is. Doordat er geen sprake is van een PCR-test is het niet nodig dat de tests in een laboratorium worden geanalyseerd. Aan de achterkant van de teststraat zitten kleine ruimtes waar de tests door medewerkers van de GGD worden onderzocht. “Het is een soort zwangerschapstest. Er wordt een druppel op een testplaatje gedruppeld. Na verloop van tijd kleurt de test en is de uitslag bekend”, vertelt Mariska Drewes, projectmanager COVID-19 bij GGD IJsselland.

De vraag naar coronatests in de regio is de afgelopen periode gestegen. Lange tijd was er vraag naar 1.200 tests per dag, maar dit is opgelopen tot 2.000. Ook kunnen mensen zich sinds 1 december na vijf dagen laten testen bij nauw contact met een besmet persoon of na melding van de Coronamelder app. Dat kan echter nog niet in de nieuwe teststraat, want daarvoor is een PCR-test noodzakelijk.

“Met deze teststraat kunnen we aangeven dat de testcapaciteit in orde is”, sprak wethouder Michiel van Willigen. Ook sprak hij tegen de nieuwe werknemers van de teststraat: “U bent ontzettend belangrijk in het vertrouwen van de burgers in de overheid. Zo blijven burgers de offers geven die ze moeten geven in deze tijd.”

Met borden is bij het naderen van de IJsselhallen duidelijk aangegeven waar de ingang zich bevindt. De teststraat is lopend, fietsend of met de auto bereikbaar. Eenmaal binnen wordt men opgevangen en meegenomen naar een testhokje waar met een wattenstaafje de test wordt afgenomen. Wanneer de test klaar is verlaat men het hokje via een andere uitgang, zodat het volledig veilig is. De tests worden na het afnemen direct doorgegeven door zogenaamde runners, zodat medewerkers van de GGD aan de slag kunnen met de analyse.

Bij het ontwikkelen van de teststraat is ook nagedacht over de eventuele omschakeling tot grootschalige vaccinatielocatie. “Hier hebben we zeker al over nagedacht. Wel kijken we ook of het mogelijk is om een fijnmazig vaccinatienetwerk op te zetten, zodat mensen zo dicht mogelijk bij huis kunnen worden gevaccineerd. Ook hebben we gekeken naar de IJsselhallen. Het behoort zeker tot de mogelijkheden”, zegt Margreet Algera.