Emma van de Pol , voorzitter van SOOZ, bij hogeschool Windesheim
Emma van de Pol , voorzitter van SOOZ, bij hogeschool Windesheim Foto: Foto Frans Paalman Zwolle

‘Blijf creatief en denk in mogelijkheden’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Studenten mbo en hbo hebben het moeilijk; ze zijn door de corona maatregelen beperkt in hun sociale en hun studieleven. Veel studenten kampen met eenzaamheid, demotivatie voor de studie, ze kunnen geen stageplek en hebben dagen zonder structuur. Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle, kortweg SOOZ, maakt zich zorgen om hen. Daarom start er in januari een nieuw online platform.

(door Sigrid Aalfs)

SOOZ-voorzitter Emma van de Poll heeft een praktijkvoorbeeld in haar kennissenkring, een eerstejaars student Hotelmanagement van Hogeschool Saxion. “Ze is niet meer gemotiveerd. Tijdens de online lessen raakt ze snel afgeleid, studieonderdelen die met horeca te maken hebben gaan niet door, thuis leren vindt ze lastig. Ze houdt zich aan de anderhalve meter en beperkt haar contacten, maar daar heeft zij het wel zwaar mee.”

En zo zijn er veel studenten. SOOZ praat daarom met Zwolse mbo- en hbo instellingen, gemeente, Jongerenraad, en studie- en studentenverenigingen, over hoe deze problemen opgelost kunnen worden. “Concreet hebben we nu al wel een online omgeving, een discord-kanaal, waarin studenten elkaar kunnen ontmoeten.”

Studenten vinden het nu ook lastig nu een stageplek te vinden. Voor het mbo is dat een iets groter probleem dan voor het hbo, maar voor de laatste is het ook lastig. Van de Poll - ze heeft een tussenjaar om daarna haar studie Verpleegkunde weer op te pakken - roept bedrijven dan ook op om creatief te denken, een open blik te houden, of te krijgen.

Studenten kunnen zo toch een stageplek krijgen, maar misschien een andere dan de bedoeling was. “Het is belangrijk dat bedrijven kijken naar mogelijkheden, en niet te veel naar de beperkingen. De student loopt anders een fikse studievertraging op.” Een uitzondering hierop vormt de opleiding Journalistiek.

De SOOZ-voorzitter roept ook scholen op, op stage mogelijkheden te blijven letten en te proberen vanuit de student te denken. Nu moeten ook veel studenten, net als werkenden, online vanuit huis hun stage doen, en dat blijkt moeilijk te zijn voor zowel het bedrijf als de student. “Veel studenten zijn online moe; ze zitten de hele dag al achter de laptop door de online lessen, dus voor andere online zaken lopen ze niet meer zo warm. “

Voor de nieuwe online omgeving gaan ze wel warm lopen denkt Van de Poll. “Omdat het een sociaal platform is waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe mensen kunnen leren kennen. Daar is veel behoefte aan. In januari wordt die feestelijk geopend. SOOZ is de coördinator daarvan, om een en ander goed te laten verlopen. Een ander plan is om in de Nieuwe Buitensociëteit studieplekken en werkplekken in te richten, met toezicht.”

Als laatste wil Van de Poll studenten nog even een hart onder de riem steken. “Blijf creatief denken en blijf denken in mogelijkheden.”