Het Gastenhuis biedt een liefdevolle, huiselijke sfeer.
Het Gastenhuis biedt een liefdevolle, huiselijke sfeer. Foto: Marijn Scheeres

Prijswinnend woonzorgconcept voor mensen met dementie in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - In het najaar van 2021 opent er een Gastenhuis in de wijk Stadshagen. Het Gastenhuis biedt in steeds meer gemeenten een liefdevol, kleinschalig thuis aan mensen met dementie. Huiselijk, open en midden in de maatschappij. Zorgkaart Nederland riep de organisatie onlangs uit tot een van de tien best gewaardeerde verpleeghuizen van 2020.

In het huis komen twintig appartementen, waarvan er twee geschikt zijn voor (echt)paren. Daarnaast beschikt het over een ruime huiskamer met open keuken, waarin dagelijks vers wordt gekookt, een sociëteit en een tuin rondom. De leiding van het huis komt in handen van een echtpaar met een gedegen achtergrond in de zorg. Zij komen zelf ook in de dienstwoning naast het huis wonen. Dat maakt dat er een beetje als één grote familie wordt samengeleefd en het  zorgt voor verbinding met de buurt. Samen met een vast team van 25 medewerkers, gaan zij persoonlijke zorg en begeleiding bieden.

Het huis wordt gerealiseerd op een levendige plek in de wijk Stadshagen. Aan de rand van een jonge woonwijk, naast twee scholen en op loopafstand van het winkelcentrum. De architectuur sluit aan bij de omliggende bebouwing.

Gastenhuis Zwolle wordt het zeventiende Gastenhuis in Nederland. Het concept is erg in trek omdat bewoners in een Gastenhuis, ondanks dementie en 24-uurszorg, nog een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Een vertrouwd en professioneel team ondersteunt daarbij. Bewoners worden er niet ‘opgenomen’, maar zijn er gewoon bewoner én nieuwe buurvrouw of man voor de andere buurtbewoners. Ook familie en vrienden zijn op elk uur van de dag welkom en mogen zo lang blijven als ze willen. Net als thuis.

In de loop van januari start de werving van het team van 25 medewerkers: verpleegkundigen en verzorgenden IG, gastvrouwen en -heren, woonzorgbegeleiders, facilitair medewerkers en koks. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.hetgastenhuis.nl/zwolle

Wie in Het Gastenhuis wil wonen, dient te beschikken over een Wlz-indicatie 4, 5 of 7. De zorgkosten in Het Gastenhuis worden vergoed via het persoonsgebonden budget. Daarnaast betaalt men woonkosten. Deze woonkosten zijn betaalbaar voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen. Het Gastenhuis werkt volgens het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

Impressie Gastenhuis vanaf de Zandzegge.
Impressie Gastenhuis vanaf de Werkerlaan.
Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 3 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden