Sam Kersten in duel met Nicolai Jørgensen van Feyenoord. "Het voorkomen van doelpunten vind ik het mooiste." (Foto: Henry Dijkman.)
Sam Kersten in duel met Nicolai Jørgensen van Feyenoord. "Het voorkomen van doelpunten vind ik het mooiste." (Foto: Henry Dijkman.) Foto: Henry Dijkman

Sam Kersten kijkt uit naar drukte

· leestijd 2 minuten Algemeen

Niet zijn ervaren kompanen, maar de 22-jarige Sam Kersten is dit seizoen de meest stabiele factor centraal in de verdediging van PEC Zwolle. De Brabander miste nog bijna geen minuut en zag zijn goede vorm zaterdag tegen Vitesse bekroond worden met de uitverkiezing tot Man of the Match. “Ik vind het wel lekker om veel wedstrijden te spelen.”

(door Erwin Dijk)

Sam Kersten kwam in de zomer van 2019 van FC Den Bosch over naar PEC Zwolle en ontwikkelde zich tamelijk geruisloos tot basisspeler in het elftal van John Stegeman. “Nee, daar ben ik niet verbaasd over. Ik was ervan overtuigd dat ik het kon, maar vervolgens moet je het nog wel doen. Ik ben er trots op dat me dat zo snel al gelukt is. Vorig jaar was het mijn bedoeling om zoveel mogelijk minuten te maken, dit jaar wilde ik echt basisspeler zijn. In die zin gaat het dus naar verwachting.”

Waar aanvoerder Bram van Polen een aantal wedstrijden aan de kant stond met een blessure en Thomas Lam met twee rode kaarten en een aantal fouten niet in zijn beste periode zit, is het juist Kersten die zich ontpopt tot de meest stabiele centrale verdediger. Zaterdag vormde hij een duo met de Japanner Yuta Nakayama. “Het is natuurlijk fijner als je langere tijd met dezelfde spelers speelt en vastigheid hebt. Nu verandert de samenstelling vaak. Dat is wel lastig, maar ook weer geen groot probleem. De afspraken blijven hetzelfde en we kennen elkaars kwaliteiten goed.”

Dat laatste geldt ook voor zijn eigen kunnen. Kersten kijkt goed naar zijn collega’s en weet dat hij ‘aan de bal nog stappen moet zetten’. “Daarin is Thomas Lam wel een voorbeeld want hij is goed in de passing. En van Bram van Polen kan ik veel leren op het gebied van leiding geven. Het is fijn om met die jongens te werken.”

Met zijn snelheid en welhaast uitschuifbare benen blinkt Kersten zelf ondertussen uit als pure verdediger, een kunstvorm die volgens hem in Nederland nog wel eens ondergewaardeerd wordt. “Daarin verschillen we denk ik wel van het buitenland. Hier word je als verdediger vaak beoordeeld op het meevoetballen, terwijl het in landen als Engeland en Italië meer draait om het voorkomen van doelpunten. Dat vind ik zelf ook het mooiste: als je met een mooie sprint of een stevige tackle een bijna zeker doelpunt voorkomt, dan kan ik daar echt van genieten.”

Elf wedstrijden

Met de 2-1 zege tegen Vitesse van afgelopen zaterdag, zijn Kersten en de zijnen begonnen aan een drukke periode, met in december en januari maar liefst elf wedstrijden. Na de zege van afgelopen zaterdag tegen Vitesse, staan er voor de jaarwisseling nog drie competitiewedstrijden en het bekerduel tegen Excelsior op het programma. In januari wordt met zes wedstrijden een flinke inhaalslag gemaakt, nadat het seizoen door de coronamaatregelen later dan normaal op gang kwam. “Ik vind het wel lekker, want wedstrijden spelen is toch het mooiste. Wanneer je verliest heb je snel daarna de kans om het weer recht te zetten en als je wint kun je lekker in de flow blijven.”

Hoewel veel spelers op de Nederlandse en Europese velden de afgelopen tijd te maken kregen met spierblessures, is Kersten daar niet bang voor. “Voor ons valt het tot nu tot nog wel mee, clubs als Ajax en PSV die ook Europees spelen, hebben het zwaarder. Het is nu wel belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt en er naar luistert. Als je een pijntje hebt is het gewoon niet verstandig om het stil te houden en door te spelen.”

Netflix

De broodnodige rust vindt Kersten tegenwoordig thuis op de bank, samen met huis- en ploeggenoot Clint Leemans. De twee delen een woning in Zwolle en zijn door de coronamaatregelen als ‘Brabanders in den vreemde’ op elkaar aangewezen. “Op vrije dagen gaan we regelmatig terug naar Brabant en dan is het lekker dat we samen kunnen rijden. Verder is er in deze tijd weinig te beleven, maar we zijn natuurlijk blij dat we in ieder geval nog kunnen voetballen. We eten samen en kijken veel Netflix. Nu volgen we Suburra, een serie over de Italiaanse maffia. Verder speel ik regelmatig op de Playstation, al is dat de laatste tijd wel een stuk minder.”

Kersten verlengde dinsdag zijn contract bij PEC Zwolle, nadat Dean Huiberts en Eliano Reijnders dat al deden.  De optie van één jaar in de aflopende verbintenis is gelicht en daarnaast is het contract verder opengebroken en met twee seizoenen extra verlengd, waardoor de mandekker nu tot medio 2024 vastligt.