Afbeelding
Foto: Aliëtte de Vries

Patty Wolthof (PvdA) ‘Het college van B & W lijkt de urgentie van de wooncrisis niet te voelen’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - “Huisjesmelkers, functie elders”, riep Patty Wolthof, fractievoorzitter van de PvdA, vorige week zondag door een megafoon tijdens het eerste Zwolse woonprotest. Ze maakt zich al jaren hard voor Zwollenaren die nauwelijks aan een woning in de stad kunnen komen. “Ik krijg echt buikpijn van mensen die over de rug van de wooncrisis geld willen verdienen. Zo’n protest komt uit mijn tenen.” Wat zijn precies de woonproblemen van onze stad en waarom maakt Patty Wolthof zich daar eigenlijk zo druk om?

“Ik heb het allemaal zelf meegemaakt”, begint Wolthof. “Ik woonde in een slecht onderhouden huurhuis met lekkages en er was een baby op komst. Maar wij werkten beide als ZZP’er en daarom was een huis kopen onmogelijk. Een bedrag van 850 euro huur betalen voor een slechte particuliere huurwoning kon wel. Ook toen ik mijn recht probeerde te halen via het juridisch loket liep ik vast. Ik heb er een aversie tegen foute verhuurders aan overgehouden. Toen ik in 2014 in de raad kwam, heb ik om de portefeuille wonen gevraagd. Zelf had ik geluk met het vinden van een koophuis maar om mij heen zie ik veel starters en zelfstandigen nog steeds worstelen om goede woonruimte te vinden. Het is nog veel erger geworden.”

Bereikbaarheid

Woningen in Zwolle zijn fors in prijs gestegen. Door de aanleg van de Hanzelijn is de bereikbaarheid van Zwolle toegenomen en daarmee is de stad interessant geworden voor Randstedelingen, zeker nu meer mensen thuiswerken. Wolthof: “Mensen verkochten hun huis in de Randstad voor een hoge prijs en gingen hier overbieden. Ook worden er veel huizen opgekocht door beleggers. De woningvoorraad moet omhoog en wij dragen daarvoor de hele tijd creatieve oplossingen aan maar het college van burgemeester en wethouders lijkt de urgentie van de wooncrisis niet te voelen.”

Zelfbewoningsplicht

“Zo hebben wij in 2019 al een motie ingediend waarin we het college vragen de raad proactief te informeren over de landelijke ontwikkelingen over zelfbewoningsplicht van bestaande huizen die door de hele raad is aangenomen maar er is nog niks mee gedaan”, vervolgt ze. “Zelfbewoningsplicht moet het opkopen van woningen door beleggers voorkomen. Het is een hele ingreep want je komt aan iemands bezitsrecht maar de nood is hoog. Andere gemeenten voeren het per 1 januari 2022 in dus er is haast geboden. Anders komen er nog meer beleggers deze kant op. Het college lijkt vooral bang om de markt te verstoren wat grote wrevel oproept bij ons, de SP en het CDA.” Omdat een antwoord pas in de loop van 2022 wordt verwacht, komt er 4 oktober een spoeddebat over deze kwestie.”

Lichtgroen

Tot 2030 moeten er tienduizend nieuwe woningen extra komen: zeshonderd tot duizend per jaar. “We kregen een tabel met plancapaciteit in de kleuren donkergroen en lichtgroen. Donkergroen zijn de woningen waarover al een besluit is genomen. Lichtgroen zijn de woningen waarover nog wordt gesproken, waar vertraging of zelfs afstel mogelijk is. Ik vind dat er heel erg veel lichtgroen in die tabel te vinden is. Daarover maak ik me zorgen. Ik hoop echt dat er haast wordt gemaakt met woningbouw. Bijvoorbeeld met Vechtpoort, de locatie bij Berkum.”

Haast

Is het jarenlange adagium ‘Zwolle moet economisch versterkt worden’ nog wel realistisch nu Zwolle in de praktijk als een soort hulpverpleegster de Randstedelijke woonpatiënt mede verzorgt? Economische versterking vraagt immers ook om meer woningen? “Ik denk dat economische versterking ook belangrijk is voor de stad dus dat moet wel doorgaan”, aldus Wolthof, “maar we moeten echt haast maken. De uitdaging is om precies te doen wat nu en in de nabije toekomst nodig is. Je moet ook oppassen om niet te veel appartementen te bouwen terwijl er later misschien veel meer vraag is naar eengezinswoningen met een tuin. En laten we de sociale huur niet vergeten. Het is steeds vechten om bij projecten genoeg sociale huurwoningen te laten bouwen. En dat terwijl de wachtlijsten oplopen.” Met de portefeuille wonen hoeft Patty Wolthof zich de komende jaren niet te vervelen.