Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwols Muziektheater gaat de planken op met Ciske de rat

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Het duurt nog even, maar de kaartverkoop wordt woensdagavond 27 oktober geopend: het Zwols Muziektheater brengt op 8, 9 en 10 april 2022 Ciske de rat op de planken van schouwburg Odeon. Bijzonder aan deze productie is dat er twaalf Zwolse jongeren aan de voorstelling meedoen.

“Normaal gesproken, beginnen we in mei met de repetities”, vertelt secretaris Marga Franken. “Ieder jaar – in de regel in de tweede week van april – voeren we het stuk dan drie dagen op. Voor vorig jaar stond The Wiz op het programma. We waren al ver met de repetities, maar corona gooide roet in het eten. We hebben nog geprobeerd dat dit jaar alsnog te brengen, maar dat is niet meer gelukt. Het ensemble kon zich niet meer opladen en daarom hebben we gekozen voor een fris, nieuw stuk. Dat is Ciske de rat geworden.”

Solisten

De keuze is vooral ingegeven door de muziek, zegt Wendy Leeuwenkuyl, verantwoordelijk voor de PR van het gezelschap. “Zoals onze regisseur het altijd zegt: het ensemble draagt de musical, het draait minder om de solisten. Er komen 48 mensen op het podium. Een paar solisten komen van buiten, maar verder zijn ze allemaal uit onze eigen audities. Het is voor ons allemaal hobby, maar we streven wel naar hoge kwaliteit. Je moet zowel op het gebied van dans, toneel als zang wel wat kunnen. Daarbij verliezen we ons verenigingsgevoel niet uit het oog.”

Audities

Voor haar producties houdt het Zwols Muziektheater ieder jaar audities, waarvoor iedereen zich kan aanmelden. Franken: “Bij gelijke geschiktheid gaan onze leden wel voor. Uniek dit jaar is dat we twaalf kinderen in de productie hebben. De tienjarige Lucas Boersma speelt Ciske. We hebben op scholen geflyerd en daardoor 24 kinderen op de audities gehad. Dat komt altijd wel precies. Zo kunnen mensen op hun lengte of haarkleur worden afgewezen. Ciske en z’n vriendinnetje en latere verloofde Betje moeten bijvoorbeeld wel ongeveer even lang zijn.” Iedereen moet iedere productie voor de auditiecommissie van vijf mensen verschijnen en dat is best spannend, weet Franken. “Het is in feite niet anders dan bij Joop van den Ende.”

Repetities

Nu de cast eenmaal rond is, is het theatergezelschap in september begonnen met de repetities, vier maanden later dan anders gebruikelijk. “Dat vergt veel van de spelers”, benadrukt Leeuwenkuyl. “Er zijn nu wekelijks repetities en ook op een aantal zaterdagen. Ook de solisten repeteren regelmatig. Uiteindelijk hebben we vlak voor de uitvoering uit kostenoverwegingen maar één generale repetitie met het orkest. Dan moet écht alles kloppen.” Het Zwols Muziektheater speelt de volledige trilogie van Ciske de rat, geschreven door Piet Bakker. 

Aangrijpend

“In de film gaat het alleen over de kleine Ciske en in de beroemde musical met Danny de Munk wordt ook het hele verhaal verteld”, legt Franken uit. “We spelen het verhaal niet chronologisch: soms staan de jonge en oudere Ciske zelfs samen op het podium. Het is een aangrijpend verhaal met een lach en een traan en liedjes van Henny Vrienten. Het wordt verteld vanuit Ciske’s leerkracht, Meester Bruis.” Alleen de choreograaf, de muzikaal leider, de regisseur, de repetitor een de orkestleden zijn betaalde krachten in deze productie. “Het artistiek team is knettergoed”, volgens Leeuwenkuyl. 

‘Shinen’

“Wij noemen ons semiprofessioneel. Van het publiek krijgen we ook vaak terug dat er zoveel enthousiasme in onze producties zit. Dat komt mogelijk doordat we maar één weekend per jaar optreden. Voor een theatergroep die iedere week op moet, is dat waarschijnlijk veel moeilijker. Wij hebben één weekend: hét moment om te ‘shinen’.”
Ga voor meer informatie en de kaartverkoop naar
www.zwolsmuziektheater.nl. Wie een kaartje reserveert, kan ook zijn of haar favoriete plek in de zaal kiezen. Wie vroeg boekt, heeft uiteraard meer keuze.