PEC juicht, Heracles treurt. Bram van Polen is de held van Zwolle en rent met Kastaneer, Koolwijk en even later de rest van de ploeg naar het vak met de fanatieke supporters. Marcel ter Bals / Orange Pictures

‘Dit hadden wij allemaal nodig’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC Zwolle

Het verhaal van de eerste driepunter van PEC Zwolle is een aaneenschakeling van zenuwslopende momenten die, voor de verandering dit seizoen, allemaal in Zwols voordeel uitpakken. Dat de 1-0 overwinning op Heracles Almelo niet tot stand komt door goed spel en ook niet helemaal verdiend is, kan matchwinner Bram van Polen gestolen worden.

De hand die Vrouwe Fortuna deze wedstrijd uitstrekt, grijpt PEC met beide handen aan. Het is de strohalm waar de hekkensluiter van de eredivisie zich aan vasthoudt in een tweede helft waarin de eerste driepunter ver weg lijkt. Waar PEC in de eerste helft nog het betere van het spel heeft met vooral veel gevaar over de rechterflank van Gervane Kastaneer, zijn de rollen na de pauze omgedraaid. Heracles jaagt op een doelpunt en het enige dat PEC daar tegenover zet is een kansje voor de overijverige Kastaneer, die van dichtbij voorlangs kopt.

Na 63 minuten komt Heracles op 0-1, althans: die stand verschijnt voor een paar minuten op het scorebord. Als de supporters op datzelfde scherm zien dat de goal van Kaj Sierhuis door de VAR wordt gecheckt begint een hoopvol geroezemoes in het stadion, dat ontploft wanneer de goal wordt afgekeurd. Toch staan de gezichten zeven minuten later alweer op onweer als invaller Ryan Koolwijk een overtreding maakt op Delano Burgzorg in ‘de zestien’ en scheidsrechter Nagtegaal resoluut naar de stip wijst. De misser van Rai Vloet, die een ‘Panenka’ probeert en de bal ruim over het doel stift, geeft PEC een ‘boost’ van jewelste.

Aangevuurd door het publiek gaat de thuisploeg in het laatste kwartier op jacht naar de zege, maar de hoop krijgt door een nauwelijks tot kansen komend PEC geen vleugels. Het is de video-arbiter die PEC wederom te hulp schiet als Dean Huiberts na een mooi hakje van Mark Pabai een tik krijgt in het strafschopgebied. Nagtegaal ziet hier aanvankelijk geen strafschop in, maar wordt gecorrigeerd door zijn assistent bij het scherm. “Hij is gewoon te laat”, zegt Huiberts later over de ingreep die PEC na zenuwslopende ‘VAR-minuten’ een penalty oplevert. Het stadion zindert als Bram van Polen achter de bal gaat staan en ontploft voor de derde keer wanneer de aanvoerder de bal overtuigend binnen ramt.

Kippenvel

“Dit gaat mijn moment worden, dat gevoel had ik echt al een week”, zegt de deze wedstrijd als centrale verdediger opererende Van Polen. “Ik heb gewoon rustig mijn focus gepakt. Iedereen zat een beetje te klooien bij die penaltystip, dat weet je; dat is het spelletje dat erbij hoort. En ja, het is des te lekkerder om dan te scoren. Ik had na die goal ook echt kippenvel, voor m’n gevoel kon ik echt wel janken”, aldus de captain nadat hij met zijn teamgenoten voor het eerst dit seizoen daadwerkelijk kon geníeten van de ereronde langs het dankbare publiek.

‘Iets teruggeven’

“Alles zat erin. Dat het dan een keer wat minder was qua spel, interesseert me eigenlijk niet zo heel veel nu. Laten we nu even genieten van deze overwinning. Dit hadden wij allemaal nodig. Iedereen, de club, de supporters, de stad. De supporters zijn zo achter ons blijven staan en daar verdienen ze alle respect voor. Dan wil je zo zoiets teruggeven en ik ben zo blij dat dat eindelijk een keertje lukt.”