Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Zò Horeca Is Zwolle: Méli Mélo, eten waar liefde in zit

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Assendorp, het mooiste ‘dorp’ van Nederland, heeft met Méli Mélo een culinaire huiskamer vol liefde. Het buurtrestaurant blinkt uit in een mengelmoes – dat is de vertaling van Méli Mélo – aan voeding en interieur. Dat maakt deze knusse horecazaak zo gezellig.

Marine Rousset, dat is de naam van de eigenaresse. Een naam die buitenland doet vermoeden. Dat klopt; Marine is geboren in Parijs, heeft Franse, Argentijnse, Indische en Nederlandse roots in haar familie en wist van jongs af aan dat de keuken haar domein moest worden. Passie voor koken, het is Marine op het lijf geschreven. In de aanloop naar een eigen restaurant deed ze nodige horeca-ervaring op. In Nederland maar ook elf maanden in Australië waar zij met vriend in Perth in een lunchzaak werkte. Terug op Nederlandse bodem startte zij met een partner een Italiaans restaurant in Ermelo. Helaas, corona kwam, dat gooide letterlijk roet in het eten maar werd tevens een ontsnapping. Marine: ”Wij hadden een contract voor twee jaar. Dat liep ten einde toen corona zich aandiende en de horeca op slot ging. Een geluk bij een ongeluk.”

Huiskamergevoel

Begin vorig jaar ontdekte Marine een alleraardigst pandje in Assendorp. De toenmalige uitbater, zij kende hem, stopte en Marine zag kansen om haar concept te realiseren. “Deze wijk spreekt mij aan en het pand was uitermate geschikt voor een huiskamergevoel waar ik shared dining met een mengelmoes aan gerechten kon aanbieden. Dit is mijn concept, en dat geldt zowel voor de inrichting als het eten. Verleden jaar juni, na de lockdown, kon ik mijn zaak openen. Slechts een paar maanden maar na de tweede lockdown, ik noem het mijn tweede start, is Méli Mélo helemaal aanwezig. Tijdens de zomermaanden was het terras vooral de plek waar werd geluncht, nu is het diner mijn core business. Wel heb ik een luifel met heater besteld, ik verwacht die binnen enkele weken. Dan kan ik buiten weer een paar tafeltjes plaatsen.”

Duurzaamheid

De culinaire huiskamer van Marine mag zich inmiddels verheugen in de belangstelling van veel wijkbewoners. Op zich goed verklaarbaar; studenten, jonge gezinnen maar ook ouderen ervaren dit buurtrestaurant als gezellig. “De mix aan wijkbewoners zie ik in mijn restaurant terug. Dicht bij huis, zo probeer ik ook mijn producten lokaal in te kopen. Bij mijn buren van Haverkort koop ik het vlees, biertjes bestel ik bij Den Duiyk, jongens uit de Hortensiastraat. Wijn ietsje verderop, bij Henri Bloem. Dat wordt gewaardeerd. De diversiteit die ik aan eten bied, past bij de vraag die varieert van traditie tot vegetarisch en vegan. Zelf vind ik duurzaamheid ook belangrijk. Maar we moeten vooral niet overdrijven dat vegan alleen maar voor gezond eten zou staan. Neem vega mayo, daar zitten ook olie en vetten in. Dat ik geen vlees eet heeft een andere reden. Mijn lichaam kan daar niet tegen, vis wel”, aldus Marine die bij de veelgeroemde ‘schijf van vijf’ ook vraagtekens plaatst.

Omdat Marine als kind al verzot was op koken – zij stond vaak in de keuken bij haar oma en was zelf nooit een moeilijke eter – werkt zij nu met veel liefde aan het bereiden van de culinaire ‘mengelmoes’. “Dit restaurant ben ik niet begonnen om rijk te worden. Het is mijn passie voor de horeca. Bij Méli Mélo komt alles samen; de paplepel waarmee ik ben grootgebracht, de horecamomenten in Nederland en Australië maar ook de keukenkennis die ik vanuit mijn familie heb meegekregen. Als mijn liefde voor eten door de gast wordt gewaardeerd, dan heb ik een fijne avond.”