Han Visser van Grootouders voor het klimaat
Han Visser van Grootouders voor het klimaat Miroya Reinders

Zwolle slaat klimaatalarm

Ingezonden Ingezonden

Zwolle – 28 oktober 2021. Vrijdag fietste een groep klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) en Fridays for future (FFF) door de Zwolse stad. De activisten, met als doel alle Zwollenaren informeren over de klimaatcrisis, fietsten door langs alle wijkwinkelcentra van Zwolle om met winkelende Zwollenaren in gesprek te gaan en hen op te roepen om ook in actie te komen voor het klimaat.  

“De klimaatcrisis kwam dit jaar heel dichtbij. De overstromingen in Limburg lieten zien dat het water ons vanaf een onverwachtse hoek in kan halen,” klonk het op het winkelcentrum in Holtenbroek. Een klimaatactivist van XR gaf deze noodkreet aan de winkelende Holtenbroekers om zo de urgentie van de klimaatcrisis aan te tonen: “Daarom vraag ik jullie om stil te staan bij wat echt belangrijk is, en 6 november naar Amsterdam te komen om mee te lopen in de grootste klimaatmars die Nederland ooit gekend heet. Wees erbij om 1 uur op de dam!”

De actie komt op dezelfde dag als de Raad van State het klimaatbeleid van het kabinet fileert: volgens de RvS doet het kabinet veel te weinig om een totale klimaatramp te voorkomen. Het illustreert het punt van de activisten dat er écht meer nodig is om Nederland en de rest van de wereld leefbaar te houden: “Als naast wetenschappers ook rechters opstaan om te zeggen: dit loopt uit de hand, dan weet je dat er snel iets moet gebeuren” stelt woordvoerder Miroya Reinders. 

Naast de klimaatmars in Amsterdam is Extinction Rebellion vaker actief in Zwolle: zo organiseerde zij vorige week een stille tocht voor de slachtoffers van de klimaatcrisis en van de zomer voerde de lokale groep actie tegen het gifgroene landbouwbeleid van de Rabobank in de Zwolse binnenstad.

De leden van XR en FFF