Afbeelding
Aangeleverd

Denk nu alvast na over je goede voornemens

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het jaar loopt heel langzaam aan op z’n einde, en alhoewel er nog een tijdje te gaan is voordat we met z’n allen kunnen aftellen naar het nieuwe jaar, is het goed om alvast na te denken over je goede voornemens voor het volgende jaar. Goede voornemens vergen soms namelijk de nodige voorbereiding. Je kunt wel de ambitie hebben om vanaf 1 januari structureel meer geld te willen verdienen, maar je zult wel moeten weten hóe je dat dat wilt gaan realiseren. Meer bewegen is ook zo’n goed voornemen dat direct de prullenbak in kan als je niet weet hoe je dat wilt gaan doen. Ook ook afvallen, al jarenlang met stip op nummer 1 als je Nederlanders vraagt om hun goede voornemens, vergt de nodige voorbereiding. Drie tips over hoe je goede voornemens volhouden volgend jaar gewoon gaat lukken!

  1. 1. Maak je goede voornemen concreet en noem het geen voornemen maar een doel

Als je zegt dat je in het nieuwe jaar wilt gaan afvallen, is dat niet een concreet goed voornemen. Je hebt een doel nodig om naar toe te werken. Een kledingmaat kleiner kunnen dragen is bijvoorbeeld al een stuk concreter. Je kunt ook een getal noemen, maar het gevaar dat daarin schuilt is dat het getal op zich het belangrijkst wordt. Stel je voor dat je volgend jaar 25 kilo wilt afvallen en aan het einde van het jaar staat de teller op 22 kilo. Je hebt dan een enorme prestatie geleverd, maar niet het doel behaald. Is je goede voornemen dan mislukt? Of heb je er misschien gewoon nog wat meer tijd voor nodig?

2. Deel je goede voornemen op in kleinere, behapbare doelen

Stel dat je voornemen is om in het volgende jaar een marathon te willen lopen. Dan heb je een concreet doel, maar dat zul je nooit in één keer kunnen realiseren als je nog nooit hard gelopen hebt. Maak daarom een schema met kleinere doelen. Stel dat de marathon die jij wilt lopen in september gehouden wordt. Stel je dan in januari ten doel om minstens vijf kilometer te moeten kunnen hardlopen. Ga in maart voor minimaal tien en in juli voor minstens twintig kilometer aanéén (of zoek een handiger schema dat beter bij jou past). Ieder doel wat je kunt afvinken op je lijstje zal je namelijk motiveren naar het volgende doel.

3. Zoek hulp bij te moeilijke goede voornemens

Om even terug te komen op die 25 kilo afvallen. Stel je voor dat je nog nooit een poging hebt ondernomen om af te vallen. Hoe denk je dan dat het je gaat lukken? Gewoon minder eten en meer bewegen en dan komt het wel? Het is handig om de hulp in te schakelen van iemand die meer verstand heeft van afvallen. Iemand die weet of een koolhydraatarm dieet bij jou past of die je kan begeleiden bij het trainen. Zo iemand werkt tevens als stok achter de deur want psychologisch werkt het zo dat je zo iemand niet teleur wilt stellen.