Dean Huiberts beleefde weinig plezier aan zijn eerste eredivisiedoelpunt voor PEC Zwolle, dat de belangrijke wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden met 1-2 verloor. Foto: Pedro Sluiter

Dramatische avond voor PEC Zwolle

(door Mark de Rooij)

Waar PEC Zwolle na eerdere nederlagen nog kon zeggen dat het best aardig gespeeld had en niet of nauwelijks onderdeed voor de tegenstander, was er na de 1-2 nederlaag tegen Cambuur Leeuwarden een conclusie die veel pijnlijker was.

Die conclusie luidt dat PEC in eigen huis verdiend heeft verloren van een promovendus die het op dit moment veel beter voor elkaar heeft. Dat bleek vooral in de eerste helft, waarin PEC werd afgetroefd op felheid, tempo, positiespel. Aanvallend speelde het niets klaar en hoewel Cambuur ook niet veel kansen creëerde hadden de bezoekers de wedstrijd aardig onder controle. Een rake knal van middenvelder Mees Hoedemakers, via de binnenkant van de paal, liet PEC-doelman Kostas Lamprou na 23 minuten kansloos. “We waren wel wakker”, vond trainer Art Langeler. “Maar hadden een tegenstander die beter was. We kregen er geen druk op, konden Cambuur niet los spelen. Het was niet goed genoeg. De conclusie dat Cambuur het beter deed dan wij, doet pijn.”

Langeler zag PEC in de tweede helft wel opkrabbelen, maar niet voordat het eerst nog wat erger werd. Invaller Siemen Voet kreeg al na twee minuten geel voor een overtreding en de vrije trap werd door de Fransman Robin Maulun schitterend over de muur en onder de lat gekruld. Lamprou zat er nog wel aan, maar tikte de bal tegen de touwen.

Eerste eredivisiegoal Huiberts

Het duurde tot de 65ste minuuut voordat PEC de eerste kans bij elkaar speelde. Daishawn Redan kreeg de bal goed mee van invaller Sloboban Tedic en stelde Cambuur-doelman Sonny Stevens met een laag schot serieus op de proef. Na de 1-2 van Dean Huiberts, die een voorzet van Kenneth Paal binnenkopte en daarmee zijn eerste eredivisiegoal noteerde, perste PEC er in de laatste tien minuten nog een slotoffensiefje uit. De supporters op de Marten Eibrink-tribune, die meerdere malen verzocht werden ‘alsjeblieft op te houden met het gooien van bier’, hielden de moed er nog wel in, maar dichtbij de gelijkmaker kwam PEC maar één keer. Het was te laat en te weinig; uit een tweede corner op rij werd een Zwolse inzet van dichtbij van de doellijn gehaald.

Zo is het goede gevoel en de hoop die werd opgebouwd na overwinningen op Heracles, De Graafschap en het goede optreden tegen AZ, weer even de grond in geboord door een teleurstellend optreden voor eigen publiek van PEC Zwolle.

Concurrentie

Dat gevoel werd nog verslechterd toen duidelijk werd dat Sparta met 0-3 had gewonnen van Willem II won en nu zes punten meer heeft dan hekkensluiter PEC. Het gat naar Fortuna Sittard, dat zondag in eigen huis tegen PSV speelt, bedraagt vijf punten.

Onrustig bij stadion

Buiten het stadion was het na de wedstrijd onrustig en werden enkele arrestaties verricht door de in groten getale toegestroomde politiemacht. Toeschouwers die via de hoofdingang naar buiten wilden, werden tijdelijk opgehouden, uit voorzorg door de dreigende situatie.

PEC Zwolle-Cambuur
Tegen alle stadionverboden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30