Afbeelding
Foto: PI Zwolle

Gedetineerden en familie ervaren gevolgen coronabesmettingen in Zwolle

Algemeen

ZWOLLE – In de penitentiaire inrichting in Zwolle zijn drie gedetineerden besmet met corona. “Hoeveel onder het personeel, is mij niet precies bekend”, laat woordvoerder René Hut weten. Ander gedetineerden ervaren de gevolgen van de besmetting.

In totaal verblijven er ongeveer 350 gedetineerden in de Zwolse gevangenis. De besmette gedetineerden bevinden zich op drie verschillende afdelingen. “Het vervelende voor hen is dat er dan veiligheidsprotocollen in werking treden”, vertelt Hut. “Medegedetineerden op dezelfde afdeling komen in beperkte quarantaine en krijgen na vijf dagen een PCR-test. Zij krijgen geen regulier dagprogramma meer, gaan niet aan het werk, mogen geen bezoek ontvangen en mogen nog maar in kleine groepjes luchten.”

Dagprogramma

“Wanneer er een besmetting wordt geconstateerd wordt er alles aan gedaan om verdere besmettingen te voorkomen”, legt Hut uit. “De besmette gedetineerde verblijft dan de hele dag in de cel, kan niet deelnemen aan het dagprogramma en wordt regelmatig gecontroleerd door de medische dienst.”

Uitkomst 

Bij de penitentiaire inrichting Zwolle zitten momenteel 39 gedetineerden, verspreid over twee afdelingen, in beperkte quarantaine. Hut: “Afhankelijk van de uitkomst van de PCR-testen, komende vrijdag, wordt bepaald welke vervolgstappen worden gezet. Het is voor de betrokken gedetineerden, hun familieleden en personeel uiteraard een vervelende situatie. Maar de maatregelen zijn nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Medewerkers

Op een andere afdeling waar een besmette gedetineerde zit, is de beperkte quarantaine voor twaalf medegedetineerden inmiddels weer voorbij. “Zij zijn – na vijf dagen – negatief getest. Hierop zijn de beperkende maatregelen weer opgeheven”, aldus Hut. “Er zijn ook enkele medewerkers van PI Zwolle die positief getest zijn. Zolang ze besmet zijn, blijven ze thuis en mogen ze niet aan het werk.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden