Afbeelding
Foto: Eigen foto

CW12 wil hedendaagse kunst in Zwolle zichtbaar maken

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – CW12 staat voor Curieweg 12, het adres op bedrijventerrein Marslanden waar zestien kunstenaars hun ateliers hebben. In het weekend van 27 en 28 november hebben ze van 11.00 tot 17.00 uur hun jaarlijkse Art-Sale, waarvoor ook kunstenaars ‘van buiten’ zijn uitgenodigd.

Zo kunnen bezoekers in dat weekend genieten van het werk van 37 kunstenaars en hun werk ook kopen. Vanwege de huidige maatregelen wordt er wel gecontroleerd op het corona-toegangsbewijs, is er een afzonderlijke in- en uitgang en wordt een beperkt aantal mensen toegelaten. “De disciplines op deze locatie zijn heel breed”, vertelt Marcel Goossen, zelf sinds een jaar of vijf actief bij CW12. “Het gaat van beeldende kunstenaars, tot schilders, tekenaars, theatermakers, striptekenaars en fotografen tot keramisten.” De gast-kunstenaars tijdens de Art-Sale zijn bekenden van de CW12-atelierhouders of ze hebben er eerder al geëxposeerd.

“Wij proberen hedendaagse kunst in Zwolle zichtbaar te maken”, legt Goossen uit. “Het betreft frisse, actuele kunst van kunstenaars die het museum nog niet hebben bereikt. Ze staan aan het begin van hun carrière of komen met iets heel nieuws aanzetten. Het is vaak experimentele kunst die mogelijk later wel in Museum de Fundatie is te bewonderen.” De kunstenaars van CW12 organiseren vier keer per jaar een expositie, waarvan er één ook de Art-Sale is. “Het is nu het maximale dat we aankunnen”, volgens Goossen. “Ik vind het onderdeel van het kunstenaarschap dat je tijd maakt om werk te tonen aan je collega’s en de samenleving. Sinds een jaar zijn we een stichting wat het voor ons ook makkelijker maakt om bronnen aan te boren. De stichting heeft een eigen bestuur met daarin ook niet-kunstenaars.”

Broedplaats

CW12 wordt ook wel een broedplaats genoemd, een plek waar kunstenaars kunnen experimenteren. Goossen: “Dat is risicovol, want je werk kan ook mislukken. Het is ook vaak spannend om op het randje te werken. Alle kunstenaars zijn hier wel professioneel bezig, wat wel een waarborg is voor kwaliteit. Daarentegen vind ik het wel belangrijk dat het pand ‘autonoom’ blijft. Juist omdat er al zo weinig broedplaatsen in Zwolle zijn. Gelukkig hebben we momenteel heel goede partners aan de gemeente Zwolle en diverse bedrijven.”

Goossen ervaart dat kunstminnaars CW12 goed weten te vinden, ondanks dat het op de Marslanden is gevestigd. “Soms komen mensen spontaan langs en zijn dan verrast. Voor ons is deze plek goed. We zijn hier redelijk vrij en dat maakt een broedplaats ook tot een broedplaats. Ook belangrijk is dat we hier veel ruimte hebben; we hebben een grote parkeerplaats en een ruime expositieruimte. Ons pand doet immers tevens dienst als opleidingscentrum ” In Zwolle zijn veel cultuurliefhebbers volgens de kunstenaar. “Wij proberen ons nóg meer in de schijnwerpers te zetten. Ook online, met onze eigen website, zijn we nu goed te vinden.”

Als ‘klein initiatief’ zegt Goossen heel erg blij te zijn met een vierjarige subsidie van de gemeente Zwolle. “Het is net genoeg om te kunnen blijven bestaan. We zijn er dankbaar voor en ik denk dat het ook terecht is dat we subsidie ontvangen. Kleinere partijen zijn ook belangrijk en we voelen ons zo ook serieus genomen. Het belangrijkste is dat mensen ons beter weten te vinden. Dat ze denken ‘ik ga er toch eens kijken’. Die interesse groeit ook, dat merken we aan ons bestand van geïnteresseerden.”

Reflectie

CW12 is heel belangrijk voor Zwolle, vindt hij. “Ik zie beeldende kunst in de rij van onder meer politiek, filosofie, literatuur en religie, domeinen waar reflectie ontstaat. Ook via kunst nemen we waar hoe de wereld eruitziet. Ik denk dat het belangrijk is om de samenleving in stand te houden door te ontwikkelen en diepgang te krijgen. Productie en commercie zijn belangrijk, maar als derde is reflectie een belangrijke voorwaarde voor een goede samenleving. Het gaat om het nadenken over zaken waardoor we een samenleving goed kunnen laten functioneren. Kunst is zo’n domein waar niet direct geld wordt verdiend, maar deze sector levert een bijdrage aan een betere samenleving.”

Als voorbeeld noemt Goossen een schilderij waar mensen langer naar zouden moeten kijken om goed contact te maken. “De kunstenaars vragen aandacht om langer bij hun werk stil te staan. Dat wordt steeds urgenter. We zijn luie kijkers geworden en daarvan word je ook weer een luie denker.”