Fay Boxum Foto: SWOL 1894

Fay Boxum Nederlands juniorenkampioen 800 meter vrije slag

· leestijd 2 minuten Sport

ZWEMMEN

Fay Boxum heeft op de Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange afstanden in Den Haag de titel veroverd op de 800 meter vrije slag.

Fay stond er met haar inschrijftijd al goed voor en wist de hoge verwachtingen meer dan waar te maken. Het talent van SWOL 1894 kwam uit in de leeftijdscategorie junioren 1 / 2 (11 / 12 jaar) en wist met een tijd van 9.49,50 minuten de nummer twee maar liefst veertien seconden achter zich te houden.

Ook teamgenoot Diede Veld en broer Storm verschenen aan de start bij de NJK, waar de beste zestien junioren per leeftijdscategorie mochten starten. Diede kwam uit in dezelfde leeftijdscategorie en zwom een prachtige race op de 1500 meter vrije slag. Hij verpulverde zijn nog onlangs gezwommen persoonlijk record met maar liefst dertien tellen. Zijn eindtijd van 18.06,23 was net niet genoeg voor het podium (vierde plaats).

Storm Boxum kwam op de 1500 meter vrije slag uit in de categorie junioren 3 / 4. Een keurige tijd van 17.52,03 leverde hem een negende plaats op in het eindklassement.

Goud Van der Pal

De Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan werden van 3 tot en met 5 december 2021 onder strenge coronamaatregelen gehouden in hetzelfde zwembad. Namens SWOL 1894 verschenen vier zwemmers aan de start. Samen waren zij goed voor 25 starts in de series, elf finalestarts en vijf medailles.

Vince van der Pal veroverde goud op de 50 meter vrije slag bij de jeugd. De SWOL 1894-zwemmer zwom met 22.74 seconden naar het goud. In de finales verbeterde hij deze tijd nog eens naar 22.63 seconden en eindigde hij op een mooie 10e plaats in het all-in klassement. Ook Daniëlle Meinema gaf haar visitekaartj

Bij de jongens tot en met achttien jaar zwom Vince dikke persoonlijke records op de 100 meter rugslag (55,73) en de 100m vrije slag (49,35) en pakte hij twee keer zilver. Op de 100 meter vrije slag was het zelfs goed voor een plaats in de A-finale, waarin Vince zich met 49,28 zich andermaal verbeterde.

Vince verbaasde later met een uiterst snelle 1:48,43 op de 200m vrije slag. Dat betekende een fors pr en een zilveren medaille bij de jeugd. In de A-finale moest hij genoegen nemen met een achtste tijd.

Een regen aan persoonlijke records

Sven Klink was goed voor vijf starts en vier finaleplaatsen. De jeugd 1 zwemmer, die net als Van der Pal in het dagelijks leven traint bij het OC in Drachten gecombineerd met trainingen bij het CSE in Zwolle, toonde aan zich prima staande te kunnen houden op een groot toernooi. Hij verpulverde meerdere persoonlijk records en was goed voor twee top tien noteringen all-in. Met zijn tijd van 4.30,91 minuten op de 400 meter wisselslag verbrak hij zelfs het regiorecord dat stond vanaf 2018.

Lotte Pieterman en de achttienjarige Danielle Meinema maakten ook indruk. Meinema hield zich staande in het seniorenveld en pakte op de derde dag brons in haar leeftijdscategorie op de 400 meter wisselslag.

Pieterman verscheen acht keer aan de start en wist zich liefst zes keer naar een top tien-notering in de leeftijdscategorie senioren 1 / 2 te zwemmen. Absolute hoogtepunten waren haar prachtige races op de 50 meter rugslag en de 100 meter schoolslag waarin zij respectievelijk 1,47 en 1.07 seconden van haar pr afsnoepte.